Chystáte se na jaře zhubnout? Čekají vás překážky!

S příchodem jara se řada lidí začne soustředit na hubnutí, aby měla hezkou postavu do plavek. Jenže ne vždy to jde tak, jak si člověk představuje. Jaké jsou hlavní příčiny toho, proč přebytečná kila odmítají jít dolů?

Příčina 1: Pohyb podle vás nehraje při hubnutí roli

zoom

Sport vám hubnutí usnadní

Dočetli jste se někde, že k hubnutí vám stačí správně nastavený jídelníček a sportovat nemusíte? Kalorického deficitu lze skutečně dosáhnout i bez pohybu, ale pokud ho zařadíte, hubnutí vám půjde mnohem rychleji a snadněji. Navíc fyzická aktivita vám kromě hubnutí přinese i další benefity.

Na nic proto nečekejte a začněte hledat sport, který vás bude bavit. Rovnou si stanovte reálné cíle. Co si pod tím představit? Že se neupíšete například k tomu, že budete chodit pětkrát týdně do posilovny nebo běhat, když to není ve vašich možnostech, ať už fyzických, psychických či časových. Raději si stanovte menší (dílčí) cíle a snažte se je plnit.

Příčina 2: Nemáte podporu okolí

Hubnutí stojí především na vás samotných, ale co si budeme nalhávat, nemáte-li kolem sebe lidi, kteří by vás v tom podporovali, půjde vám to mnohem hůře. Mimo to přístup blízkého okolí hraje v procesu redukce a udržení hmotnosti skutečně významnou roli, což potvrzují ze svých profesních zkušeností výživoví poradci, ale i řada průzkumů. Pokud máte nedostatek podpory od svého okolí, neznamená to však, že se máte na hubnutí vykašlat. Ze všeho nejdříve se pokuste všem, kteří vám nevyslovují dostatečnou podporu či vám dokonce házejí klacky pod nohy, vysvětlit, že vám brání v dosažení cíle. Další možností je dočasné omezení kontaktu, je-li to možné (od manžela se kvůli hubnutí nejspíš stěhovat nebudete) a hledání si nových kontaktů, kteří vám naopak podporu dají.

Příčina 3: Máte plný špajz sladkostí

zoom Zvětšit

Pozor na sladké nástrahy

Máte v domácnosti příliš mnoho lákadel v podobě nevyvážených nutričně málo hodnotných potravin, sladkostí či sladkých limonád? Jen stěží jim budete v dietě odolávat. Abyste si přechod na zdravější jídelníček usnadnili, uzpůsobte svému cíli i své okolní prostředí. Zamyslete se proto nad typem a množstvím nakupovaných potravin.

Podle toho, co je základem vašeho nového stravovacího režimu, uzpůsobte váš nákupní seznam. Zároveň to ale neznamená, že musí z domu pryč úplně vše, co v dietě nebudete běžně jíst. Zvlášť nebydlíte-li sami, tak by ostatní členové rodiny nejspíš neskákali nadšením. Navíc i vy si v dietě můžete čas od času dopřát malou porci oblíbené zmrzliny nebo kousek čokolády. Nicméně platí, že čím méně lákadel doma budete mít, tím snadněji vám hubnutí půjde.

Příčina 4: Nejste v psychické pohodě

S jarním počasím přichází teplo a sluníčko, vše rozkvétá, ptáčkové zpívají, což je balzám pro duši. Ne však pro každého. Na někoho naopak může padat splín nebo může být důvodem smutku a špatné nálady něco jiného. A co má špatná nálada společného s hubnutím? Negativní emoce mohou být důvodem emočního přejídání se, a to pak vede k přibírání na váze, v horších případech i k problémům s příjmem potravy. Pokud se necítíte dobře, přemýšlejte nad tím, co to způsobilo. Odstranit negativní pocity můžete různými způsoby - cvičením jógy, praktikováním mindfulness nebo si jděte zaběhat. Třeba si tím vyčistíte hlavu. Pokud se cítíte psychicky špatně už delší dobu a nic nezabírá, neváhejte požádat o pomoc odborníka. Nebudete-li mít totiž pod kontrolou svoje emoce, jen sotva dokážete mít pod kontrolou svůj jídelníček a hubnutí.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!