Chodci versus běžci. Kdo z nich rychleji zhubne?

Plavková sezóna se pomalu, ale jistě blíží, což mnohé motivuje k tomu, aby se dostali do formy. Jak to udělat? Kromě správně nastaveného jídelníčku, to chce zařadit pohyb. S příchodem hezkého počasí se nabízí běh či chůze. Co z toho je při hubnutí účinnější a zdravější?

Vytrvalostní sporty pomáhají nejen při hubnutí

zoom Zvětšit

Vytrvalostní aktivity vám zlepší kondici

Ačkoliv jsou sportovní aktivity vytrvalostního charakteru využívané k hubnutí, jejich přínosy pro naše zdraví jsou podstatně hlubší. Ať už jde o běh, svižnou procházku nebo třeba vytrvalostní jízdu na kolečkových bruslích či kole, všechny tyto aktivity dokážou vynikajícím způsobem zvýšit fyzickou kondici, přispívají k získání silnějšího srdce a plic, zdravějších a silnějších cév, větší hustoty kostí, lepšího mentálního zdraví a lepší imunity. V neposlední řadě po dokončení vytrvalostní aktivity nastupují na řadu endorfiny – hormony štěstí, které přinášejí až povznášející pocity. Chůze a běh jsou navíc pohybové aktivity, které jsou jednoduché, přirozené a můžete je dělat kdekoliv a takřka kdykoliv. Otázkou ovšem je, v jaké míře jsou tyto dvě aktivity zdravé a účinné? Nebo třeba jestli stačí pro hubnutí a lepší kondici pohodové procházky se psem, nebo má i chůze svoje pravidla, aby se dala považovat za sport.

Chůzi může provozovat téměř každý

Jednoznačnou výhodou (rychlo)chůze je to, že ji může provozovat téměř každý. V porovnání s běháním se jedná o nenáročnou aktivitu, přesto je účinná nejen v souvislosti s hubnutím. Ačkoliv se při chůzi nezapotíte a nezadýcháte jako při běhu, přesto efektivně pálíte, a to téměř výhradně z tuků. Tento efekt je způsobený relativně nízkou intenzitou výkonu, díky čemuž tělo nepotřebuje tvořit energii anaerobní cestou ze sacharidů. V porovnání s během je chůze mnohem méně vyčerpávající, obvykle po ní na druhý den nebolí svaly a je tak výbornou pohybovou aktivitou pro starší lidi či pro sportovce v rekonvalescenci po nějakém zranění. Prospěšná je rychlá chůze i z hlediska kloubů a kolen, díky čemuž ji mohou provozovat i lidé s větší váhou až nadváhou.

Běháním získáte lepší kondici i náladu

zoom Zvětšit

Proběhejte se ke štěstí

Mezi hlavní benefity pravidelného běhání patří kromě pálení velkého množství energie také zlepšování aerobní kapacity a celkové kondice, kterou si chůzi vybudujete jen velmi těžko. Důvodem je zejména to, že chůze je v tomto ohledu málo intenzivní sportovní aktivitou, takže ačkoliv základní kondici si pomocí chůze vybudovat můžete, běh je efektivnější. Další výhoda běhání spočívá v udržení svalů dolních končetin. Obecně je však k nárůstů svalů nutné zařadit mimo běh silové tréninky. Samotným běháním si svalnaté tělo jen tak nevybudujete. Posledním a podle mě naprosto klíčovým benefitem běhání je to, že se při něm vyplavuje velké množství endorfinů. Běh se tak stává nejen klíčem ke štíhlejšímu tělu a lepší fyzické kondici, ale i k radostnějšímu, spokojenějšímu a bezstarostnějšímu životu. Endorfiny jsou dokonce schopné potlačit bolest, stres, či snižit riziko vzniku úzkostlivých stavů. Takže chcete-li si vyčistit hlavu a zlepšit náladu, běhejte. Čím náročnější terén, tím lépe.

Suma sumárum – dělejte, co vás baví

zoom

Sport a kvalitní jídlo je klíčem ke zdraví

Chůze a běh patří mezi skvělé pohybové aktivity, které přispívají k rozvoji kondice a k podpoře celkového zdraví. Co se týká spalování, při běhu budete spalovat více kalorií, záleží však na tempu. Mimo to běh se obvykle provozuje po omezeně dlouhou dobu. Naproti tomu při chůzi sice nebudete pálit tolik kalorií, ale můžete ji dělat dlouho. Množství spálených kalorií je stejně jako u běhu závislé na tempu (je rozdíl, jestli si vyjdete na pohodovou procházku se psem, nebo budete provozovat rychlochůzi), na terénu a dalších proměnných. Pokud váháte, kterou z těchto dvou aktivit zvolit, zohledněte při rozhodování vaše individuální potřeby. Chůze je vhodnější pro osoby s nadváhou či pro obézní jedince, jelikož je šetrnější ke kloubům. Běh je fyzicky náročnější, ale je zároveň i vysoce efektivní při budování vysoké trénovanosti a kondici. Navíc jde o sportovní aktivitu s vysokými energetickými nároky, je proto vhodným doplňkem redukčních diet, nikoliv však pro obézní osoby. Závěrem je potřeba zmínit také to, že ke zdravému a štíhlému tělu nestačí každý den běhat nebo chodit na dlouhé procházky. Klíčem je celkově zdravý životní styl, tedy pravidelný pohyb a správná strava.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!