Chcete se připojit k dárcům krevní plasmy? Jaké překážky mohou nastat?

Darovaná krevní plasma vám může zachránit život. Stejně tak jejím darováním můžete vy pomoci někomu jinému. Ale i možnost stát se jedním z novodobých hrdinů je privilegium, na které nedosáhne každý. Zjistěte, kdo nemůže darovat krevní plasmu.

zoom

Pozor na léky a návykové látky 

Informace, jež vás určitě nepřekvapí, je však třeba ji zmínit. Pokud se chcete stát dárcem krevní plasmy, nesmíte užívat žádné návykové látky. Mezi nevhodné kandidáty patří ale také osoby, jimž lékař naordinoval psychofarmaka. Je to váš případ? Nevěšte hlavu, po ukončení léčby se můžete přihlásit. Jakmile látky opustí vaše tělo, dále vám bránit nebudou. 

Zkontrolujte si anamnézu 

Zavzpomínejte, s jakými nemocemi jste se v minulosti léčili, případně jakým v současné době čelíte. Ať už se jedná o povahu nemoci a její dopady, nebo léčebné prostředky, je hned několik diagnóz, které vám v darování krevní plasmy zabrání. Mezi ty patří diabetes mellitus, vážná chronická onemocnění, závažná kardiovaskulární onemocnění, a epilepsie. Nemůžete se stát dárcem krevní plasmy také, pokud jste někdy prodělali žloutenku typu B/C, syfilis či plicní tuberkulózu

Na životním stylu záleží 

Velký podíl na vaše zařazení nebo nezařazení do registru dárců krevní plasmy má také životní styl. Krevní plasma je tekutinou, jež se buď přímo vpravuje do těl potřebných, nebo se z ní vyrábí léky. Proto musí odběrová centra zaručit její nezávadnost. Od dárců se tudíž očekává, že se nechovají rizikově. Nesmíte provozovat prostituci, být nakaženi nebo mít partnera nakaženého virem HIV/AIDS. Dále se očekává, že máte trvalé bydliště, a to ne v azylovém domě či jemu podobném zařízení. Neopomeňte se lékařům před odběrem plasmy zmínit ani o případných návštěvách exotických zemí. Také odtud jste si mohli přivézt nechtěný suvenýr, který by následně ohrozil příjemce. 

Pobyt ve Velké Británii je také rozhodující 

Čtete si nadpis tohoto odstavce stále dokola a nedává vám smysl? Jak může zrovna život ve Velké Británii ovlivnit kvalitu vaší krevní plasmy? Řešení je prosté. Lidé, kteří žili ve zmíněné krajině déle než 6 měsíců v letech 1980 až 1996, znamenají riziko. Tou dobou se totiž v Británii objevilo na 6 000 případů osob nakažených Creutzfeld-Jakobovou chorobou z hovězího masa. Češi onemocnění znají převážně pod zkratkou BSE čili jako nemoc šílených krav. Ta se masivně rozšířila díky své delší inkubační době, jež komplikovala včasné odhalení. 

Pokud se vás výše zmíněné překážky netýkají a rádi byste se do registru dárců zařadili, kontaktujte vaše nejbližší odběrové centrum, kde s vámi vše pracovníci domluví.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Životní styl komerční článek

Tohle asi není text pro lidi, kteří nevydrží chvíli sedět, zkoumají své výsledky a snaží se dosahovat lepších a lepších výkonů. Tohle píšu pro ty z nás, kteří si uvědomují důležitost pohybu pro zdravé tělo i mysl, chtějí si ho pravidelně dopřávat, ale netouží vítězit v soutěžích. Nebo vypadat jako hvězda akčního filmu z osmdesátek.



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?