Bydlení v barvách - II. díl

V druhém článku, který je věnovaný barvám v interiéru, se zaměříme na fialovou, modrou, zelenou a naší pozornosti neuniknout ani barvy jako jsou hnědá, šedá či černá. Nedokážete si představit černě vymalovaný byt? Přečtěte si článek a nechte se inspirovat.

img


Jistě znáte základní pravidlo, které zní, že do malých pokojů se doporučují světlé odstíny, aby se prostor zdál co největší. Jenže co když dáváte přednost tmavým barvám? Podle vědců působí barva prostředí na lidský organismus, ale každý člověk zároveň vnímá různé barvy odlišně. Takže nic vám nebrání v tom, abyste si svůj domov udělali přesně podle vašich představ. V článku se inspirujte a veškerá doporučení berte pouze jako informativní. Sami víte nejlépe, co máte rádi.

Nepřístupná fialová

Fialová barva je stále trendem, i když ve skutečnosti vyjadřuje melancholii, odloučenost, je neklidná a nepřístupná. Na druhou stranu je i eroticky přitažlivá a působí až exoticky tajemně. Fialová ovlivňuje naše nevědomí a dokáže inspirovat. Výhodou této barvy je, že není ani studená, ani teplá, ani ženská, ani mužská. Do interiéru se hodí spíše v menším množstvím, pouze jako doplněk jiné barvy – ideálně bílé.

Použití: V pastelových barvách (tzv. lila) je fialová vhodnou barvou do ložnice či dívčích pokojů.

zoom Zvětšit

Modrá se nejčastěji používá v koupelně.

Chladivá modrá

Mezi nejstudenější a nejhlubší barvy patří bezesporu modrá, která působí zároveň svěže, klidně a elegantně. Modrá barva evokuje moře, oceán či průzračné nebe, díky čemuž má na lidskou psychiku pozitivní vliv. Modrá působí čistě a zbavuje stresu, a proto se hodí do interiérů, kde potřebujeme vyvolat pocit čistoty a klidu. Prostory rozšiřuje, ale neměla by být v místnosti dominantním prvkem, jelikož potlačuje chuť k jídlu a delšímu pobytu.

Použití: Modrá barva se hodí do místností, které chceme ochladit, protože jsou například v jižní části domu. Modrá se nejčastěji používá v koupelně, ložnici, pracovně a kanceláři.

Přírodní zelená

Zelená barva představuje rovnováhu, klid, obnovu a růst, a proto se jí také říká barva přírody. Působení zelené barvy je uklidňující a vzbuzuje důvěru, ale někdy může působit nudně. Na lidský organismus mívá velice pozitivní vliv. Regeneruje, snižuje napětí a stres, podporuje koncentraci a léčí spánkovou disharmonii. Zelená se doporučuje do hlučných prostor, jelikož zklidňuje psychiku i sluch. Používá se obvykle v kombinaci s jinými barvami. Vhodná je kombinace s bílou nebo žlutou.

Použití: Zelená má své místo v ložnici, hodí se do koupelen a v některých případech také do dětských pokojů a pracoven.

zoom Zvětšit

Hnědá se hodí téměř do všech interiérů.

Konzervativní hnědá

Hnědá barva symbolizuje stabilitu a bezpečí. Je vážná, solidní a mlčenlivá. V interiéru vyzařuje pocit tepla tzv. teplo domova a tradice. Bohužel má i negativní působení. Může způsobovat deprese a navozuje pocity stárnutí. Pokud zvolíte pastelovou barvu hnědé, pak prostor opticky zvětší a zahřeje. Velmi tmavé odstíny hnědé se na stěnu příliš nehodí. Při použití hnědé se doporučuje kombinace s výraznějšími barvami, například se zlatou, stříbrnou nebo jemně růžovou.

Použití: Hnědá se hodí téměř do všech interiérů. Důležitý je výběr jejího odstínu a kombinace s jinými barvami.

Důstojná šedá

Šedá barva v interiéru není příliš častá, neboť bývá spojována s představou chudoby a navíc nevzbuzuje příliš velké emoce. Na mnohé z nás působí odstíny šedé smutným a pasivním dojmem, a proto se samotná obvykle nepoužívá. Svůj význam (nemalý) má v kombinaci s ostatními barvami, které dokáže dokonale oživit. Budete-li volit odstín šedé, dejte přednost stříbřitě šedé. Tmavě šedé odstíny působí hrozivě i v kombinaci s veselými barvami.

Použití: Šedá barva nachází uplatnění zejména v místnostech, které mají působit neutrálně.

zoom Zvětšit

Černá bývá oblíbená mezi umělci.

Temná černá

Černá barva působí depresivně a bývá spojována se smrtí. Je symbolem intrik, kouzel i zla. Na druhou stranu je důstojná, seriózní a elegantní. Oblíbená bývá mezi umělci, jelikož představuje prestiž, eleganci i erotiku. V Orientu je dokonce spojována s penězi a bohatstvím. Pokud je pro vás použití černé barvy v interiéru lákavé, soustřeďte se jen na malé plochy. Zdůrazněte jejím prostřednictvím jinou barvu – například olemováním.

Použití: Černa barva se nejlépe hodí na doplňky. Ty lze pak libovolně kombinovat s jakoukoliv jinou barvou. Při použití černé barvy na stěně buďte opatrní. Soustřeďte se na detaily.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!