Bolest kloubů v těhotenství - dá se s ní bojovat?

Bolest kloubů je jedna z nejčastějších potíží, která nastávajícím matkám nedá spát. Doslova. V pokročilém stadiu těhotenství je totiž trápí hlavně v noci. Dá se s ní vůbec bojovat, když v těhotenství jsou téměř všechny léky zapovězeny? 

zoom

Nejčastější radou, kterou v ženském kolektivu dostanete, postěžujete-li si na bolest kloubů v období radostného očekávání je: vydržet a porodit. A bohužel, je to rada nad zlato. Pokud vaše bolest není způsobena kloubním onemocněním, které se objevilo nebo projevilo právě v těhotenství (a to sice není vyloučeno, ale jedná se opravdu o nepříliš časté případy), pak vám skutečně nezbývá než vydržet. Účinná metoda na odstranění bolesti kloubů v těhotenství totiž neexistuje. 

Poradím vám ale, jak bolesti alespoň co nejvíce zmírnit a trochu svému už tak dost zkoušenému tělu ulevit. Když chceš proti někomu bojovat, je dobré svého nepřítele nejprve poznat. To platí i v případě těchto bolestí a tak se pojďme nejprve podívat na to, čím jsou způsobené. Důvodů, proč v těhotenství bolí klouby, je hned několik: 

1) Hormonální změny: stejně jako ostatní těhotenské potíže, i tyhle bolesti mohou být způsobeny hormonální nerovnováhou. Překvapivě. 

2) Změna váhy: ta je do velké míry závislá fyzických předpokladech. Průměrně žena v těhotenství přibere 10-15 kg. Rozhodně nemá smysl se příbytkem váhy nějak stresovat a držet diety, na druhou stranu lékaři ani nedoporučují ono známé ?jíst za dva?. Vyvážená strava v přiměřených porcích je klíčem nejen ke spokojenému žaludku, ale i zdravému tělu. 

3) Změna držení těla (způsobená váhovým přírůstkem a změnou těžiště) a zatížení břišních svalů

4) Zadržování vody: to vás může trápit především v druhé polovině těhotenství a nejčastěji se projevuje tzv. ?odumřelou rukou?. Ano, to jsou právě ty případy, kdy se probudíte a vaše ruka vám připadá cizí. Zadržování vody v kombinaci s hormonálními změnami, ale může vést až k tzv. syndromu karpálního tunelu. Uklidněním vám snad může být, že v tom nejste samy. Tento problém trápí téměř každou nastávající matku a určitě není třeba se hned začít znepokojovat, pokud vás bolí kyčle, kolena nebo kotníky. Občasné bolesti jsou naprosto normální. Jejich intenzita ve velké míře závisí na genetických předpokladech. Jak si tedy nejlépe ulevit? 

1) Paracetamol: nejlepší přítel těhotné ženy. Nebo spíš jediný, který si můžete bez obav vzít. Na bolest sice výrazněji nezabere, ale v kombinaci s placebo efektem snad alespoň na chvíli uleví. Tuhle účinnou látku najdete například v Paralenu.

2) Teplo: Pomůže při náhlé i trvalejší bolesti. Nahřáté svaly a klouby se totiž lépe uvolní. Nejlepší je dát si teplou vanu, případně nahřívat postižená místa pomocí termoláhve nebo polštářku s třešňovými peckami. Ten později dobře využijete i na bolavé bříško svého novorozeněte. Kupovat jej přitom nemusíte, lze ho celkem snadno vyrobit

3) Pohyb: přestože vás klouby bolí při pohybu, úlevou může být paradoxně opět pohyb. Ovšem ?odborný?. Těhotenská jóga je zaměřena na protažení a uvolnění problémových partií. Pomoci může i nordic walking, cviky na protažení zad nebo zpevnění pánevního dna

4) Relaxace: stresu v těhotenství je obecně dobré se vyvarovat. Nejde-li to, zkuste se aspoň pravidelně uvolňovat pomocí masáží nebo aromaterapie. 

5) Poloha při spaní: protože bolesti kloubů přichází zpravidla v noci, je dobré najít si optimální polohu (jakkoli nemožně to zní). Nejvíce se osvědčuje podložit si nohy polštářem nebo spát na boku s tělem vypodloženým kojícím polštářem. Ten se nebojte zakoupit v předstihu. Na spaní v těhotenství je k nezaplacení. 

img

6) Homeopatika: když pohyb působí bolest zkuste Rhus toxicodendron D12. Když pohyb naopak bolest zhoršuje, zkuste Bryonia D6

7) Akupunktura: jedná se o jednu z alternativních metod ke klasické medicíně a především v zahraničí je velmi populární. Nabízí ji tam nejedna porodní asistentka v rámci přípravy na porod. U této metody se rozhodně vyplatí sehnat si odborníka, nezkoušet nic sama a v žádném případě ji nepodstupovat v prvním trimestru.  




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.