Antioxidanty – ochrana našich buněk

Pod termínem antioxidanty si každý představí součást zdravého životního stylu a velké množství ovoce a zeleniny na talíři. Jak ale antioxidanty přesně působí na lidské zdraví, k čemu je potřebujeme, z čeho je získáme a zda mají také nějaké negativní důsledky, se můžete dozvědět po přečtení tohoto článku.

img

Antioxidanty v přirozené formě i jako potravinové doplňky.

Antioxidanty jsou sloučeniny, které chrání organismus před oxidačním stresem a před poškozením způsobeným nebezpečnými molekulami zvanými volné radikály. Antioxidanty omezují proces oxidace v organismu a z tohoto důvodu se rovněž přidávají do potravin, které by jinak oxidace poškodila (např. do rostlinných olejů, kde zabraňují žluknutí). Jsou velmi důležité pro jedince s velkým fyzickým výdejem, jako jsou například sportovci.

Co jsou volné radikály

Nemoci jako rakovina či srdeční choroby jsou částečně způsobeny poškozením, které zapříčinily volné radikály. Rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty je rozhodujícím činitelem ovlivňujícím délku života. Volné radikály jsou vysoce reaktivní nenasycené molekuly, které mohou poškodit buňky, oslabit imunitní systém a napomáhat tak ke vzniku řady onemocnění. Antioxidanty mají schopnost zachytit a zničit tyto částice ihned po svém vzniku.

Kdy se tvoří volné radikály

zoom

Vitamínové doplňky

Volné radikály se tvoří při látkové přeměně, při obraně před bakteriemi a při vystavení ultrafialovému záření. Intenzivněji se vyskytují při nemoci, kouření, stresu, psychické nebo fyzické zátěži a při nadměrném vlivu znečištěného životního prostředí. Tvorba volných radikálů se zvyšuje rovněž stárnutím, díky nim se mění vazivová tkáň a vznikají vrásky a změny ve vnitřních orgánech, svalech a cévách. Mnoho látek, které podporují vznik volných radikálů, se nachází i v potravě a patří mezi ně: chlór, kyslík, ozón, peroxidy, uhlovodíky, těžké kovy, herbicidy a pesticidy, žluklé tuky. Volné radikály jsou schopné poškodit DNA a změny ve struktuře DNA mají za následek počáteční a pokročilejší stadia karcinogeneze.

Pozor na vitamínové doplňky

Antioxidanty lze přijímat ve své přirozené podobě přímo z potravy nebo v syntetické formě v podobě potravinových doplňků. Podle odborníků jsou však účinnější přirozené antioxidanty, navíc některé výzkumy prokázaly, že dlouhodobý příjem antioxidantů v čisté formě v podobě vitaminových tabletek může antioxidační účinek změnit v prooxidační, což je vysoce nežádoucí. Tento jev byl vědci pozorován především u β-karotenů (provitamín A), vitamínu E, vitamínu C a flavonoidů.

Antioxidanty v potravinách

zoom

Antioxidanty v přirozené formě

Mezi známé antioxidanty patří například vitamíny A, C, E a beta-karoten, flavanoidy, třísloviny a některé polyfenoly, ale také minerály selen a zinek. Ve své přirozené podobě se vyskytují v mnoha rostlinách a potravinách, přičemž nejvíce jich obsahují ostružiny, maliny, černý rybíz, červené víno, máta, tymián, rozmarýn, borůvky, brusinky, burské ořechy, kurkuma, zelený čaj, žlutý čaj, černý čaj, červená cibule, šípky, červený rybíz, česnek, hřebíček, kmín, zázvor, zralá rajčata a rajský protlak, višně, třešně, čerstvé a sušené meruňky a broskve, dýně, cukrový meloun, pivní slad, grepy a pomeranče.

Pozitivní účinky antioxidantů

Užívání antioxidantů doporučují odborníci při léčení určitých somatických stavů jako jsou ischemická choroba srdeční (CAD), některé typy rakoviny, makulární degenerace, Alzheimerova nemoc a některé stavy spojené s artrózou. Ač to studie dosud nepotvrdily, někteří odborníci věří, že antioxidační vitamíny mohou pomoci při léčbě CAD. Předpokládá se, že antioxidanty zpomalují proces stárnutí a působí preventivně vůči srdečním onemocněním. Mnoho autorit doporučuje jíst pět kusů ovoce a zeleniny denně, což by mělo pokrýt potřebnou denní dávku antioxidantů.

Poraďte se s lékařem

zoom

Přemíra antioxidantů může uškodit

Potravinové doplňky nejsou kontrolovány stejných způsobem jako léky, takže mohou být prodávány i bez řádného výzkumu. Pokud berete léky předepsané lékařem, vždy se s ním poraďte o vhodnosti současného užívání potravinových doplňků. Nezapomínejte, že dlouhodobé účinky většiny potravinových doplňků jsou neznámé.

Přemíra antioxidantů může uškodit

Poslední výzkumy upozorňují na nebezpeí velkého množství přijímaných antioxidantů. Vědecký tým odborníků z Kansasu prokázal, že přemíra antioxidantů ve stravě může narušovat přirozenou rovnováhu živin v těle a způsobovat starším a nemocným lidem dýchací problémy a rovněž zhoršovat funkci svalů, protože antioxidanty mohou omezit příjem kyslíku v krevním oběhu..



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.