Antikoncepce – od starověku po budoucnost

Většina lidí si spojuje antikoncepci až s vynálezem pilulek v 60tých letech, ale ochrana před početím a různé metody zabraňující těhotenství jsou ve skutečnosti mnohem starší záležitostí. Odvěká touha po plánovaném rodičovství nutila ženy i k poněkud zvláštním praktikám.

img

Ženy vždy toužily po plánovaném rodičovství

Nejdříve byly kondomy

Ačkoli archeologové stále vedou debaty o přesném původu kondomu, nejstarší známá ilustrace muže, který při styku používá něco jako kondom, byla vyryta na zdi jeskyně ve Francii už asi před 12 000 lety. O tisíce let později ženy ze starověkého Egypta začaly experimentovat s jejich vlastní kontracepcí – krokodýlím trusem, který fungoval jako spermicid. 

zoom

Různé metody antikoncepce používaly ženy i ve starověkém Egyptě.

První spermicidy?

V klasickém období starověkého Řecka vznikala zajímavá, i když pravděpodobně neúčinná forma ochrany před početím. Ženám pomáhal řecký lékař Soranus, který vymyslel několik různých výrobků, které se vkládaly do pochvy a které byly vyrobeny ze všeho možného od kůry granátových jablek až po zázvor. Svou prací vydláždil cestu pro současné gynekology, ale dnes už víme, že některé jeho metody byly naprosto nesmyslné. Soranus například ženám doporučoval, aby si ihned po styku dřeply a kýchaly. A pokud si žena myslela, že je těhotná, Soranus radil sedmkrát skákat nahoru a dolů. 


Co všechno se dá dovnitř vložit

zoom

Královna Kleopatra údajně používala mořské houby nasáklé kyselou látkou.

Další formou kontracepce byly pesary a děložní čípky. V přírodě existují kyselé látky, které pomáhají zabránit otěhotnění a ženy s nimi začaly experimentovat už před tisíciletími. Otázkou však bylo, jak v pochvě tyto kyselé věci udržet během styku. Africké ženy používaly nasekanou trávu nebo hadřík, japonské prostitutky papír z bambusu a ženy ve Středozemí různé houby z moře. Všechny tyto předměty byly nasáknuté citronovou šťávou, octem nebo jinou látkou, o které se domnívaly, že zabíjí spermie. Mořské houby prý používala i slavná Kleopatra. 



Pouzdra na penisy se moc neujaly

V roce 1564 doktor Gabriel Fallopius publikoval první popis látkového pouzdra na penis. Tehdy se kondomy vyráběly také ze zvířecích vnitřností a kůže a používaly se hlavně jako prevence syfilidy, nikoli jako ochrana před početím. Dokonce i nejslavnější milovník Casanova používal při styku něco jako kondom, který sám nazýval "anglický jezdecký plášť". Ale jelikož kondomy nebyly tehdy zrovna levné, byly často používány opakovaně, nikoli jednorázově. Dovedete si asi představit tu hygienu. 

zoom Zvětšit

Casanova spoléhal na kondomy z kůže.

Vynález gumy

Spolehlivější a lacinější kondomy se na trhu objevily až po objevení procesu vulkanizace gumy, díky kterému se kaučuk mění na voděodolný, silnější a elastický materiál. K hrůze všech kněží a papeže se po roce 1844 začínají kondomy vyrábět ve velkém. V roce 1873 byl přijat zákon, který zakazoval posílat poštou jakékoli věci vytvořené nebo zamýšlené pro prevenci početí, takže tyto hromadně vyráběné gumy byly těžko k sehnání. To mělo za následek pokračování nehygienické praktiky recyklování kondomů.

Kondomy pro vojáky

Během první světové války americká vláda schválila distribuci kondomů k vojenským jednotkám v zahraničí, aby tak bojovala se sexuálně přenosnými chorobami. Mezitím Margaret Sanger vedla kampaň za reproduktivní práva žen a přes odpor vlády roznášela informace o kontrolovaném početí na veřejnosti. 

zoom Zvětšit

Margaret Sanger bojovala za reproduktivní práva žen.

Mír, láska a pilulka

Hormonální antikoncepce byla testována ve 40tých a 50tých letech, ale americká FDA ( Food and Drug Administration) ji neschválila až do roku 1960. O pět let později se pilulka stala hlavní metodou plánovaného rodičovství. Originální pilulka však obsahovala více než 100 mcg estrogenu (nyní je průměrná dávka 20 až 35 mcg), což způsobovalo vážné vedlejší účinky včetně krevních sraženin. Teprve od roku 1969 byl do obalu antikoncepce povinně vkládán informační letáček popisující možné vedlejší účinky pilulek.

Tabu prolomeno

zoom Zvětšit

Ženský kondom a reklama na kondom.

70tá léta přinesla legalizaci chirurgické sterilizace a první vědeckou studii pohotovostní kontracepce. Tu však FDA schválila až v 90tých letech. V tu dobu se také začaly masově vyrábět ženské kondomy a v roce 2001 se na trhu s kontracepcí objevila antikoncepční náplast a kroužek. První reklama na kondom byla vysílána v hlavním vysílacím čase až v roce 2005. 


Co nás čeká v budoucnu 

zoom

Pánové se mohou těšit na hormonální antikoncepci.

Trh s kontracepčními prostředky stále není zaplněný a chystá se mnoho novinek. Zajímavě zní takzvaná kariérové pilulka, která, jak už název naznačuje, bude určena pro ženy, které si chtějí nejprve vybudovat kariéru a pak teprve v pozdějším věku založit rodinu. Tato pilulka by měla oddálit menopauzu a déle tak zachovat plodnost. Ještě pár let si počkáme na hormonální antikoncepci pro muže s názvem Adjudin, která by měla zabraňovat dozrávání spermií. Hudbou budoucnosti je také pilulka na suchý orgasmus. Ta by měla zabránit pohybu svalů, které vedou k ejakulaci a výstřiku semene a tělesných tekutin.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.