Ženy versus finance: Méně vydělávají, ale i méně utrácejí. Zato častěji

O ženách, nakupování a jejich vztahu k penězům byly popsány stohy papíru. My jsme se rozhodli posbírat ty nejzajímavější informace o tom, jak jsou na tom ženy s platem a jak si evidují své finance. Přečtete si také, za co ženy nejčastěji utrácí a proč je dobré znát pravidlo 1-7-2.

img

Jak se liší platy u mužů a u žen?

Věděli jste, že Česko patří v EU k zemím s největším rozdílem platů mužů a žen? V roce 2018 byl plat žen zaměstnaných ve veřejném sektoru o 18 % nižší než plat mužů. A to je dokonce o 2 % větší rozdíl než ve stejném průzkumu, který proběhl o dva roky dříve, tedy v roce 2016. Ač by se tedy mohlo zdát, že se platová diskriminace v posledních letech zmenšuje, minimálně ve veřejném sektoru a státní správě to tak není. Muži mají navrch i v rychlosti platového růstu. 

Jedním z důvodů nerovnosti v odměnách za práci je stále silně zakořeněné rozdělení rolí v rodině, kdy se žena primárně stará o chod domácnosti a muž ji zabezpečuje po finanční stránce. Zatímco tedy muži velmi často lineárně stoupají po kariérním žebříčku, ženy dají v určitém okamžiku přednost rodině před kariérou a růst se zastaví – nejen kariérní, ale i platový. 

Ženy neutrácí více, jen častěji 

Vtipů a průpovídek, které glosují přístup žen k nakupování a utrácení například za módu, existuje bezpočet. Podle průzkumů ale paradoxně měsíčně utratí více peněz muži. Na druhý pohled je to ale logické: Ve většině domácností mají muži vyšší příjem než ženy, proto jsou vyšší i jejich výdaje. Pohonné hmoty, nájem či splátka půjčky jsou často položky, které financuje právě muž. Na ženách pak častěji zůstává nákup jídla, drogerie a dalších drobností do domácnosti nebo pro děti. 

A zatímco muži obvykle realizují méně nákupů, ale s vyšší útratou, ženy navštěvují obchody častěji, průběžně (a rády) a utrácejí přitom menší částky. 

img

Ženy obvykle méně vydělávají, ale i méně utrácejí. Do obchodů však míří častěji než muži.

Za co ženy nejčastěji utrácí 

Zajímá vás, za co ženy nejčastěji a nejvíce utrácí? Až třetinu svých peněz ženy vydají za jídlo. Zapomeňte ale na útraty v kavárnách a restauracích. Nejčastěji jde o potraviny, které nakupují domů pro partnera nebo rodinu. V závěsu za potravinami jsou náklady na oblečení a na drogerii. Sportovní potřeby, tolik diskutované dámské boty a elektronika pak tvoří méně než desetinu ženských výdajů. 

Jak by si měly (nejen) ženy rozdělit finance 

Už jste někdy slyšeli o pravidle 1-7-2? Jedná se o rozdělení financí, které by mělo fungovat ať už u jednotlivců, nebo v páru. Často se stává, že lidé žijí od výplaty k výplatě a o svých financích nemají žádný přehled. Díky tomuto pravidlu získáte nad penězi kontrolu a i něco ušetříte. A jak toto pravidlo funguje? 

  • 1 znázorňuje 10 % z měsíčních příjmů, které byste měli použít jako odměnu pro sebe. Tedy koupit si nové šaty, zaplatit si wellness pobyt, dopřát si dobrou večeři. 
  • 7, tedy 70 % vašich příjmů, by mělo jít na provoz domácnosti a péči o děti. 
  • A 20 % z příjmů byste měli ideálně každý měsíc poslat na spořicí účet

I když se někdy může zdát, že ženy o svých financích nemají 100% přehled, opak je pravdou. Mnoho žen ještě stále dává přednost klasickým papírovým zápiskům, zhruba 60 % lidí (jak žen, tak mužů) pak své finance pravidelně sleduje v internetovém bankovnictví. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.