Soumrak bydlení ve vlastním? Jaká jsou nyní východiska?

Toužíte po tom, že se svou rodinou opustíte nájem a pořídíte si vlastní bydlení se zahrádkou, kde si děti budou moci hrát a vy je budete mít pěkně pod dohledem? Uvažujete o tom, že si domeček pořídíte díky hypotéce? Pak máte nejvyšší čas to vyřešit!

img

Úrokové sazby hypoték teď skokově vzrostly a dá se očekávat, že v závěru roku budou atakovat hranici 4,5 ? 5 %. I teď je ale ještě šance získat jeden z posledních úvěrů na bydlení za méně než 3,2 procenta ročně, tak toho využijte. S dětmi se přece každá koruna počítá.

Ceny nemovitostí stále rostou

Zájem o hypotéky byl poslední dobou rekordní, a to i navzdory tomu, že ceny nemovitostí v posledních dvou letech výrazně rostly. Úrokové sazby ale patřily mezi ty nejvýhodnější, tak se není čemu divit. Většina z nás došla k tomu, že je výhodnější pořídit si vlastní bydlení místo toho, abychom setrvávali v nájmu.

Teď se ale situace mění, úrokové sazby rostou a financování vlastního bydlení hypotečním úvěrem se prodraží. A to nejen novým žadatelům o hypotéku, ale také těm, kterým se blíží výročí fixace.

img

Nájem nebo vlastní bydlení?

Vzhledem k aktuálnímu vývoji na poli úrokových sazeb si zase klademe otázku, zda se vyplatí zůstat v nájmu, nebo jít do vlastního. Obojí má své výhody i nevýhody.

  • Ceny nájemních bytů kvůli pandemii třeba v takové Praze a dalších městech klesly, což zvýšilo zájem o nájemním bydlení.
  • Nájemní byt nebude nikdy váš, nemůžete si ho mnohdy přizpůsobit svým představám a potřebám.
  • Nájemné bývá vysoké a vzhledem k rostoucímu zájmu se asi i bude dál zvyšovat, navíc hrozí, že vám pronajímatel ukončí nájemní smlouvu a vy se budete muset vystěhovat.
  • Na druhou stranu může být plus, že se nemusíte starat třeba o opravy domu, ty řeší jeho majitel.
  • Když zainvestujete do vlastního bydlení, splátka hypotéky se pravděpodobně bude pohybovat zhruba kolem toho, co zaplatíte za nájem, ale časem se stanete majitelem nemovitosti v hodnotě několika milionů.
  • Byt či rodinný dům si zařídíte podle svých představ.
img

Máte poslední šanci ulovit hypotéku pod tři procenta

Je to jen pár měsíců, co byly na trhu hypotéky se sazbou 1,59 procenta ročně, dneska už většina bank pokořila hranici 3,5 % a blíží se ke 4 ? 4,5 %.

Na vině je hlavně rychle rostoucí inflace, kterou se Česká národní banka snaží brzdit zvyšováním vyhlašovaných základních úrokových sazeb. Na to samozřejmě musí reagovat i banky, které poskytují hypoteční úvěry.

img

To ale neznamená, že hypotéku pod 3,5 procenta už neseženete, stále se najdou banky, které ji poskytují. Obchodní ředitelka online sjednávače hypoték Hyponamiru.cz, Veronika Hegrová, k tomu dodává:

?Do závěru letošního roku sazby dolů určitě nepůjdou. Drtivá většina bank už má naplněné či přeplněné plány na tento rok, a proto už letos nepotřebují oslovit a získat nové klienty. Ovšem na začátku roku bude každá banka stát před novým plánem, proto očekáváme, že banky mohou na začátku roku přijít s akčními sazbami. Bude ale záležet na tom, zda se budou chtít vrátit k době, kdy se hypotéky prodávaly na hraně marže, nebo raději půjdou cestou nižšího počtu hypoték, zato ale s odpovídající výnosovou marží."

img


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Oblečení komerční článek

Ve světě módy pomalu ale jistě mizí nejrůznější tabu. Hranice mezi sportovním oblečením a společenským oděvem je stále tenčí a tenčí a u některých kousků ani nepoznáte, máte-li je obléct do divadla či do tělocvičny. Dnešní doba je jako stvořená pro hledání kreativních způsobů propojení pohodlí a stylu a zařazování sportovních prvků do běžného šatníku. Jak můžete i vy jednoduše zakomponovat sportovní oblečení do elegantních a stylových outfitů?