Napjatý rodinný rozpočet: Tipy, jak vyjít s penězi, i když jste výdaje omezili na minimum

Rozhodli jste se, že letos zatočíte s napjatým rodinným rozpočtem? Jako novoroční předsevzetí je to jistě chvályhodné, avšak není nač čekat, pokud jste se ještě nepustili do počítání příjmů a výdajů, je nejvyšší čas. A jak vyzrát nad nedostatkem financí?

img

Některé domácnosti se obávají, že s jejich rodinným rozpočtem už nikdo nic nezmůže, jedině tak milionová výhra. Výdaje jsou seškrtány na minimum, a tak už není co upravovat. Omyl, i na nezbytných výdajích lze ušetřit stovky až tisíce korun ročně. 

Neplaťte zbytečně za energie, bankovní služby, mobilní tarif, ... 

Jestliže jste zbytečnosti ze svého utrácení už dávno vyškrtali, pak si posviťte na pravidelné výdaje.

1. Konsolidujte a refinancujte půjčky 

Půjčka vám může výrazně narušit domácí rozpočet. Pokud se nyní trápíte s vysokými splátkami, které už nezvládáte splácet, je na čase s nimi zatočit. Refinancujte drahou hypotéku, konsolidujte nevýhodný spotřebitelský úvěr a nebankovní půjčky. Obě finanční služby vám pomohou nastavit měsíční splátku na takovou výši, kterou vám rodinný rozpočet dovolí. 

2. Změňte poskytovatele služeb 

Projděte doma veškeré smlouvy a faktury a posviťte si na drahé služby. Mobilní tarif máte sjednaný už několik let beze změn u jednoho operátora? Je správná doba požádat ho o lepší nabídku, nebo zavítat ke konkurenci. Kromě účtu za telefon si projděte také smlouvy týkající se:

  • pojištění, 
  • bankovních účtů, 
  • internetu, 
  • atd. 

Pojistné smlouvy si čas od času zaslouží revidovat, podmínky se mění a možná zjistíte, že získáte za stejnou cenu více služeb, nebo že můžete na pojistce výrazně ušetřit, a to ať už se jedná o životní pojištění, o havarijní pojištění, o pojištění domácnosti, o povinné ručení nebo o pojištění odpovědnosti. U bankovních účtů zaostřete na poplatky, ty už dávno nejsou v kurzu, pokud měsíčně platíte stovky korun na poplatcích, je zapotřebí navštívit konkurenci. 

3. Přejděte k levnějšímu dodavateli energií 

Energie tvoří významnou část nákladů domácnosti, proto ani ty by neměly být opomíjeny. Porovnejte si nabídky dodavatelů a zjistěte, jestli vaše cena plynu a elektřiny není mnohonásobně vyšší než u jiných energetických společností. S porovnáním cen pomohou online kalkulačky a srovnávače, které na základě vaší spotřeby, nabídnou přehled od těch nejlevnějších dodavatelů až po ty nejdražší. 

Napjatý rodinný rozpočet nemusíte řešit pouze tím, že seškrtáte výdaje na minimum a že si najdete nový přivýdělek. Ano, omezit zbytečnosti je jistě dobrým krokem, stejně tak se snažit navýšit příjmy, ať už za pomoci kariérního postupu, navýšení platu nebo brigády navíc. Ušetřit peníze na tvorbu dostatečné finanční rezervy ale můžete i výše zmíněnými způsoby.    



Komentáře

Žakuja
Já jsem se už naučila hospodařit a jsem za to ráda
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.