Kreditní karta je plná výhod, i přesto se nemusí vyplatit. Kdy i vám může zlomit vaz?

Půjčka zdarma, nulový úrok, odměny za platbu kartou, slevy u vybraných partnerů. To vše nabízí kreditní karta. Láká i vás půjčit si, nezaplatit nic navíc a získat ještě k tomu atraktivní bonusy? Nic ale není jen černé, nebo bílé, a i kreditní karta má dvě strany, zatímco jedna je ta líbivá, kterou dobře znáte, ta druhá je plná nástrah.

img

Kreditní karta není jen platební kartou, je spojena i s půjčkou, avšak ne s ledajakou. Ke kreditce získáte revolvingový úvěr, jehož výhodou je, že ho jednou sjednáte a můžete ho čerpat stále dokola. Banka vám schválí určitou částku, kterou můžete buď čerpat postupně, nebo najednou.

Jak jde dohromady platební karta a půjčka?

Platíte-li v obchodě debetní kartou, tedy tou, kterou běžně banky rozdávají k osobnímu účtu, pak utrácíte peníze z vašeho konta. Pokud ale zaplatíte kreditní kartou, utrácíte peníze banky, což znamená, že čerpáte zmiňovaný revolvingový úvěr.

Peníze můžete využít kdykoliv a na cokoliv, což zní jako pohádka v souvislosti s tím, že za jejich čerpání nemusíte nic zaplatit. Navíc vyřízení kreditky je snadné a hravě to zvládnete i online. Jenže nyní je čas podívat se blíže na druhou stranu mince.

Kdy kreditní karta může zlomit vaz?

Kreditka je skutečně lákavým úvěrovým produktem, díky kterému získáte peníze zdarma, slevy u vybraných partnerů a za nákup v obchodě určité procento zpět. K tomu všemu je ale nutné dodržovat určitá pravidla.

1. Splácet v bezúročném období

Většina lidí si chce sjednat kreditní kartu pro příležitostné účely. Jenže aby se vám kreditka vyplatila jako finanční rezerva, je nutné vždy půjčené peníze splatit v bezúročném období, které trvá obvykle 30 až 55 dní. Nebudete-li mít skvělou platební morálku a opozdíte-li se třeba jen jeden den, začnou naskakovat velmi vysoké úroky.

Co dělat, když nezvládnete splatit peníze v bezúročném období? Přejděte raději na klasickou bankovní půjčku.

2. Nevybírat peníze z bankomatu

Kreditní karta je určena k placení, ať už v kamenných obchodech nebo na internetu. V takovém případě z ní dostanete něco zpět, pokud s ní ale budete vybírat, pak se vám pořádně prodraží. Za výběr hotovosti z bankomatu si banky účtují nemalé poplatky, které mohou dosahovat i sto korun. Vybrat tak několikrát během měsíce hotovost nemusí být dobrý nápad.

Co dělat, když potřebujete půjčit peníze v hotovosti? Raději než kreditní kartu volte hotovostní půjčku.

3. Neprodělat na poplatcích

Jestli si myslíte, že vám banka nabídne produkt plný výhod a že vás za řádné splácení ještě odmění, jste na omylu. Zaplatíte poplatky za sjednání, vedení a pojištění, proto před vyřízením kreditky si dobře projděte její podmínky a ujistěte se, že vám finanční produkt víc dá, než vezme. Pokud nebudete využívat slevy a nebude kartou platit, pak na poplatcích proděláte. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.