Jaké jsou nejsmyslnější vůně na světě? Ty se špetkou pryskyřice

Mezi nejoblíbenější parfémy obecně patří ty orientální. Jsou opojné, tajemné a podmanivé. Víte však, co za těmito vůněmi vlastně stojí? Přečtěte si, které ingredience dodávají parfémům onu nezaměnitelnou smyslnost.

img

Arabové jsou od nepaměti mistři parfémáři. Umění míchání smyslných vůní zdokonalují již od starověkých dob, a tak není divu, že ty nejopojnější dámské i pánské parfémy pocházejí z rodiny orientálních vůní. Ono tajemné aroma těmto vůním propůjčuje zpravidla pryskyřice, jejíž tóny jsou hřejivé, kouřové, lehce dřevité a po všech stránkách smyslné. Ostatně pryskyřice je od pradávna známá svými afrodiziakální účinky.

Labdanum: Poklad z Kréty

Labdanum je druh pryskyřice pocházející z cistu krétského – keře posetého růžovými květy, kterému se často přezdívá skalní růže. Starověcí obyvatelé Kréty tuto pryskyřici používali nejen k provonění svých domovů, ale také v léčitelství. Labdanum je typické hlubokou několikavrstvou vůní, která se může zdát zpočátku květinová, později pak přechází do kožených a zemitých tónů. Labdanum dnes najdete ve stovkách parfémů, používá se totiž nejen pro svou krásnou vůni, ale především jako fixátor ostatních vonných složek.

Oud: Tekuté zlato

Oud dnes patří k nejdražším komoditám na světě, jeho vůni však arabský svět miluje už po tisíce let. Vonné silice pocházejí ze vzácného stromu Aqualaria, jenž tuto pryskyřici produkuje na obranu před houbovitou plísní. Jakmile silice prostoupí dřevem, zčerná a následně se z ní destilací získává onen drahocenný esenciální oudový olej. Aroma oudu se liší v závislosti na stáří stromu. Někdy je lehce nasládlé a dřevité, jindy zase živočišné a zemité. Oud bývá často typickou ingrediencí unisex parfémů. Nezaměnitelný charakter dodal třeba vůni Byredo Oud Immortel – parfému, který je jako stvořený pro letní večery.

Myrha: Nahořklá vůně z Afriky

Myrha byla ceněnou ingrediencí už ve starověkých civilizacích, kde se používala jako vykuřovadlo k provonění chrámů a paláců. Tato aromatická pryskyřice pochází z keře zvaného myrhovník pravý, který roste převážně v Africe a na Arabském poloostrově. Její vůně je silně nahořklá, zjemňují ji nasládlé tóny vanilky. Smyslná myrha například tvoří základ pánského parfému Paco Rabanne Pure XS Night.

Kadidlo: Vůně, která provází svět po tisíciletí

Kadidlo je další nepostradatelnou součástí orientálních parfémů, jeho vůni zná snad každý z nás. Málokdo už ale ví, že je to vonná pryskyřice získávaná z kmene stromu kadidlovníku. Kadidlovníků existuje několik druhů, ty nejvzácnější vonné silice však pocházejí z Omámu, a to ze stromů rodu Boswellia. Parfémy s kadidlem jsou typické kouřovou, lehce zastřenou vůní, která svého nositele zahalí do tajemné aury. A kde kadidlo hledat? Například ve stálici mezi vůněmi – v parfému Guess Seductive, v němž právě kadidlo spolu s vanilkou tvoří opojný základ vůně. 



Komentáře

evadominkova
Zajímavý článek děkuji
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?