Jak vybrat povlečení? Vyberte správnou velikost i materiál

Přemýšlíte nad nákupem nového povlečení? Existuje mnoho druhů a velikostí, avšak pokud se chcete cítit jako v bavlnce, nemusíte doslova zůstávat u bavlny. Možná vám bude více vyhovovat jiný materiál. Nezapomeňte zvážit své prací zvyklosti a teplotu v místnosti, kde spíte. Které povlečení je vhodné na léto a které na zimu?

img

Soustřeďte se na rozměry

Proč je důležité vybrat přesné rozměry povlečení? Pokud je povlečení mnohem větší, než lůžkoviny, plavete během spánku v hromadě látky, jejíž obsah se neustále shrnuje a postrádá svůj účel. Skrčená deka v povlečení může mít za následek to, že vám bude během noci zima a ze všech stran vás bude něco tlačit. Komfort spánku je tak mnohonásobně snížen.

Nezapomínejte si před nákupem přeměřit lůžkoviny. V jakých číslech se orientačně pohybujeme? Klasické jednolůžko má rozměry 90 × 200 cm. Pro vysoké uživatele trh nabízí tzv. prodloužená lůžka, která mají délku až 220 cm. Polštáře pro dospělého mívají rozměry 70 × 90 cm a deka mívá 140 × 200 cm. Pokud spíte v posteli dva a máte každý svou přikrývku, budete potřebovat dvě sady povlečení pro jednolůžko. Avšak spousta dvojic v posteli používá tzv. francouzskou přikrývku, která může mít do šířky až 240 cm a její délka bývá obvykle standardních 200 cm, v případě prodlouženého lůžka zmíněných 220 cm. Deka pro rozměry dvoulůžek může mít tedy tyto rozměry: 200 × 200 cm, 220 × 200 cm, 240 × 200 cm nebo 240 × 220 cm.

Volte ten správný materiál

Nevíte si rady s hromadou materiálů, které trh nabízí? Pokud nakupujete povlečení pro všechna roční období, doporučujeme zvolit bavlněný satén nebo mikrovlákno. Také len a některé druhy bavlny jsou celoroční. Nepřizpůsobují se sice tolik teplotám okolí, ale mají vysokou absorpční schopnost, takže si poradí s vašim potem a předchází zapaření během spánku. Přemýšlejte také nad různými typy bavlny, například damašek je patrně tím nejlepším, co si můžete dopřát. Podívejme se ale na různé typy materiálů podrobněji. České povlečení Goldea.cz bývá vyrobeno z následujících materiálů.

Bavlna

Bavlna je základním materiálem pro výrobu textilních výrobků. Je přírodní, dá se prát na vysoké teploty (až 60 °C, některé výrobky lze prát i na 95 °C). Teplota šedesáti stupňů Celsia je dostačující k hubení bakterií, virů i roztočů, takže je takové povlečení snadněji udržované. Nevýhodou materiálu je, že se v něm mohou rozmnožovat roztoči, takže přísná údržba je třeba. Plátno je nabízeno s velkým množstvím vzorů a barev, tudíž si můžete vybrat textil, který vyhovuje právě vám.

Damašek

Damašek je tkanina z nejkvalitnějších bavlněných česaných vláken. Specifická je svým vzorováním, vysokou odolností a nízkou mírou srážlivosti. S damaškovým povlečením se setkáte v hotelích a jiných podobných zařízeních. Udržuje se stejně jako čistá bavlna, je tedy možné jej prát i sušit na vysoké teploty.

Krep

Krep je také bavlněná látka. Jedná se o jemná měkčená vlákna bavlny, jejichž tkaním vzniká materiál specifický svou nekrčivostí, takže se nemusí žehlit. Krepové povlečení se pere maximálně na 60 °C, díky čemuž můžete v krepovém povlečení zabít všechny nežádoucí organismy.

Flanel

Na trhu se můžete setkat s flanelem vlněným a bavlněným. Jde o hebký materiál s vysokou mírou hřejivosti, který se doporučuje zejména na zachování pohodlí během chladných nocí.

Mikroplyš

Mikroplyš je sice syntetický materiál, zato je hřejivý a vhodný na zimní období. Musí se ale prát na nízké teploty. Navíc nesaje tekutiny (ani pot), tudíž je nevhodný na léto.

Bavlněný satén

Satén je oblíbený kvůli svému luxusnímu vzhledu a také kvůli příjemné chladivosti. Nenechte se však zmást; pravý bavlněný satén nechladí tak, jako satén umělý. Je proto možné používat jej i zimě, protože se přizpůsobí teplotám v okolí. Bavlněný satén je přírodní materiál, je proto možné jej prát i na vyšší teploty.

Len

Len je typický přírodní materiál, který vyniká svou dlouhou životností a odolností proti oděru. Nemusíte se bát častého praní, protože praním lněné povlečení měkne a stává se příjemnějším na omak. Můžete jej prát na vyšší teploty (podle štítku; některé druhy zvládají i 60 °C), ale při velmi vysokých teplotách (k 90 °C) se může smrsknout.

Mikrovlákno

Mikrovlákno je oblíbené hlavně u alergiků. Povlečení z mikrovlákna je totiž tvořeno z bezprašných syntetických vlákének, které tvoří prostředí, jenž roztočům nelahodí. Mikrovlákno reaguje na okolní teploty, proto je vhodný pro všechna roční období. Jako tomu u syntetiky bývá, mikrovlákno se nesmí prát na vysoké teploty. Nejlepší na něm je to, že rychle schne a nemačká se. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.