Jak se pohodlně vyspat i v horkých letních nocích? 7 zaručených tipů pro pohodlný spánek

S létem se neodmyslitelně pojí i vysoké teploty. Přes den si s hřejivými paprsky slunce už nějak poradíme. V případě, že je nám přes den příliš teplo, zchladíme se někde u vody nebo vychlazeným nápojem. Teplé letní noci ale už nemusí být tolik příjemné, jako slunečné dny. Úmorná vedra nás mnohdy sužují i během spánku. Jak se tedy pohodlně a kvalitně vyspat i v horkých letních nocích? Přichystali jsme pro vás hned několik tipů.

1. Mražené povlečení 

Možná to bude znít bláznivě ale ano, k pohodlnému spánku vám opravdu může pomoci mražené povlečení. Celá řada odborníků na zdravý spánek radí jednoduchý trik - složte povlečení, dejte jej do igelitového sáčku a vložte ho před spaním na chvíli do mrazáku. Takto vymražené povlečení vám sice nevydrží celou noc, ale zchladí vás alespoň během usínání. 

2. Spěte v pyžamu 

Většina lidí si myslí, že pyžamo v létě je zbytečnost, která vás akorát bude zahřívat. Pravidlo “čím méně oblečení, tím větší ochlazení” zde ale rozhodně neplatí. Látka z pyžama totiž mnohém lépe odvede od vašeho těla vzniklý pot. Vybírejte pyžama vyrobená z přírodních materiálů, která budou k vaší pokožce jemná a nebudou se na ni nepříjemně lepit. 

3. Studená sprcha před spaním 

Studená sprcha je příjemné osvěžení na konci náročného horkého dne. Teplota vody by měla být ale pouze na vlažná, nebo lehce studená. Ledová sprcha by pro vaše tělo byla šok, který by měl opačný účinek. Vlažná voda otevírá póry a tím lépe odchází teplo z těla. Malou vychytávka - po sprše se neutírejte do ručníku, díky postupnému osychání kapek vody na těle prodloužíte jeho ochlazování. 

img

Zdroj: Pixabay.com

4. Nezatěžujte žaludek 

Vyhněte se pálivým a velmi kořeněným jídlům, které obecně mají tendenci zvyšovat teplotu těla. Také před spaním nepodlehněte kouzlu smažených jídel, ty náš organismus těžce tráví a je tak přetížený. Na večeři volte jídla lehčího charakteru - zeleninové saláty, drůbeží nebo rybí maso, těstoviny. 

5. Ložní prádlo z bavlny 

Že jsou přírodní materiály ke spánku vhodnější jsme zmiňovali již u pyžama. Stejně tomu tak je i u ložního prádla. Povlečení z bavlny dokáže daleko lépe “dýchat”, je prodyšné a skvěle podporuje ventilaci vzduchu. Saténové, hedvábné, krepové nebo mikrotenové povlečení si schovejte na chladnější počasí. 

6. Cigaretám, kofeinu a alkoholu se vyhněte 

Ideálně 4 hodiny před plánovaným spánkem nekuřte a nepijte kávu. Alkohol se před spaním také obecně nedoporučuje, protože při jeho vyplavování z těla může dojít k dehydrataci, čímž se organismus opět přehřívá. Přes den popíjejte vlažné nápoje, nesnažte se za každou cenu do všeho přidávat led. Stejně jako u sprchy by to bylo pro tělo šokující. 

7. I přikrývka může pomoci 

Patříte mezi typy lidí, kteří bez peřiny a pocitu “přikrytí” prostě neusnou? Vaší milované peřiny se nemusíte vzdát. Existuje celá řada přikrývek přizpůsobené k letnímu období, jsou zpravidla tenčí a méně hřejivé. Například společnost Picaso Manufactury nabízí přímo přikrývku z dutého vlákna se speciálním chladivým efektem. Tento typ přikrývky v sobě obsahuje coolmax chladivá vlákna, která byla původně vyvinuta pro sportovní oděvy. Jejich úkolem bylo vypořádat se s nadměrným potem, který při vysoce zátěžových aktivitách vzniká. Právě proto jsou přikrývky z dutého vlákna vhodné k usínání v letních měsících.   

img

Zdroj: Picaso-m.cz



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.