Co čekat od dentální hygieny?

Občas máte pocit, že dentální hygiena je zaklínadlo zubních lékařů a že vás tam posílají zbytečně? I když jde o celkem mladý obor, v dokonalé péči o ústní dutinu má své místo. Proč? A co vás na dentální hygieně vlastně čeká?

img

Vstupní prohlídka je vždy nejdelší. Skládá se z několika kroků, které mohou odstranit aktuální potíže, a zároveň si osvojíte vše, co je potřeba dělat jako prevenci. Nejprve hygienistka zhodnotí stav vašich úst, informuje vás o problémech, které odhalila, a navrhne jejich řešení. Následuje několik ošetření, která jsou obvykle bezbolestná. Pokud byste měli pocit, že vás některé ošetření bolí, řeknete si o znecitlivění dásní. 

Odstranění zubního kamene a leštění zubů 

Zubní kámen je nejčastější příčinou problémů s dásněmi. Tvoří se mineralizací neodstraněného zubního plaku, a tak ho minimálně v malé míře má každý. Větší množství neodstraněného zubního kamene může způsobovat zánět dásní a později i parodontózu. Ani jednoho z toho se nezbavíte, pokud nebudete pravidelně docházet na dentální hygienu. 

Zubní kámen se odstraňuje pomocí ultrazvukového přístroje, který rozbíjí vrstvy kamene a odstraňuje ho tak ze zubů. Tato metoda je rychlá, ale aby byla dokonalá, je potřeba zuby ještě dočistit klasickými ručními nástroji. 

V druhém kroku dentální hygienistka pomocí metody air-flow nebo leštícím kartáčkem ošetří celý povrch zubů. Tímto odstraní povrchové pigmentace, takže se vám zuby mohou zdát i bělejší.

Výběr mezizubního kartáčku a správná technika 

Základem zdravé ústní dutiny je precizní domácí dentální hygiena. Proto vás hygienistka naučí, jak si správně zuby čistit , jakou používat techniku a tlak. Druhou nejdůležitější částí domácího čištění zubů je péče o mezizubní prostory. Hygienistka vybere správnou velikost mezizubních kartáčků, případně doporučí jinou pomůcku, pokud máte mezizubní prostory příliš úzké. 

Základem je pravidelnost 

Pro celkové zdraví dutiny ústní je důležitých několik věcí. Každý rok dvě prohlídky u zubního lékaře a dvě návštěvy dentální hygieny. Samozřejmostí musí být čištění zubů dvakrát denně, večer potom přidat mezizubní čištění. Držet se zásady, že zuby se nečistí dříve než 30 minut po jídle a pití a že bychom během dne neměli konstantně upíjet sladké limonády nebo vodu s citronem, který obsahuje kyseliny škodící sklovině. Prevence a pravidelnost jsou cestou, jak si udržet dlouho své zuby zdravé a ušetřit tak i nějaké peníze u zubního lékaře. Autor: Andrea Ivaničová, www.nazuby.cz 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!