Chcete omládnout? Zkuste vyměnit brýle za kontaktní čočky

Patříte mezi 6 z 10 Češek které trpí nějakou oční vadou? Tak to velmi pravděpodobně nosíte brýle nebo vás jejich nošení brzo čeká. Jenže vybrat tvar a design brýlí, který vám nebude přidávat na věku může být hodně těžké. Ale nevěste hlavu. Co se ohlédnout po alternativě v podobě kontaktních čoček?

zoom

Kdy čočky vítězí nad brýlemi? 

Brýle jsou pro řadu lidí spíše praktická než designová záležitost a s občasnými nevýhodami, které jejich nošení přináší se dřív nebo později smíříme. Jenže jak se naše společnost vyvíjí, rostou i naše nároky. Z praktických, ale i estetických důvodů, dává řada žen přednost kontaktním čočkám před brýlemi. Už žádné hledání brýlí po ránu, jejich opakované čištění v průběhu dne nebo možnost, že je omylem rozbijete vy nebo vaše dítě. Už nemusíte přemýšlet jaký outfit k brýlím zvolit, abyste nevypadala jako přísná učitelka ze základní školy. Případně když vyrazíte do společnosti, nebudete řešit, že barva vašich obrouček zrovna ladí k vybraným šatům. I proto, že ženy, více než muži přemýšlí o svém vzhledu, záleží jim i na universálnějším ladění brýlí k různým doplňkům, líčení a oblečení. Častým výsledkem však bývá, že sice elegantní, ale jinak nevýrazné brýle, nám přidávají na věku. Tedy důvodů, proč kontaktní čočky minimálně vyzkoušet, je více než dost. Jak ale začít? 

Pečlivé vyšetření zraku je základ 

Dřív než si prvně nasadíte kontaktní čočky, navštivte optometristu v některé z optik ve vašem okolí. Vyhledat můžete i kontaktologa, který vám poradí nejen se správným nasazením a manipulací, ale především pomůže s výběrem čoček, které nejlépe sedí vašemu oku. Každá z nás má trochu jiný tvar oka a drobné nerovnosti, zejména v oblasti rohovky, mohou mít vliv na pohodlnost nošení čoček. Pečlivý výběr by se proto neměl zanedbávat. Ostatně řada uživatelek čoček v průběhu let vyzkouší několik značek čoček, než zjistí, které jí nejlépe sedí. Možná vás to překvapí, ale čočky se v posledních letech už více objednávají on-line než v kamenných optikách. Důvody nákupu přes internet jsou zejména finanční, ale i časová úspora. Některé on-line obchody si také pamatují váš poslední nákup a vy si tak nemusíte pamatovat přesné parametry čoček, ale jednoduše zopakujte svou poslední objednávku. 

Jaké vybrat čočky, aby oko mohlo dýchat? 

Tak jako u jiného zboží i kontaktních čoček je poměrně široký výběr od řady výrobců. Jak se v nich zorientovat a kde začít? Podívejte se na materiál a především vlastnosti čočky. Nejkvalitnější kontaktní čočky jsou vyrobené z takzvaného silikon-hydrogelového materiálu, který se vyznačuje lepší propustností kyslíku. Právě díky vyšší propustnosti může oko lépe dýchat a uživatelé mají komfortnější pocit při nošení čoček. V poslední době je odborníky velmi doporučována kombinace technologií Aquaform, která přitahuje a váže vodu v celé struktuře čočky. „Tato technologie znamená vysoce smáčivý povrch, což zvyšuje pohodlí při nošení čoček. Zároveň pomáhá udržet oči jasné, bělejší a zdravé, protože tyto čočky jsou měkčí a flexibilnější,“ vysvětluje Kateřina Ziklová, specialistka zákaznického servisu společnosti Alensa. Technologii Aquaform obsahují oblíbené čočky Biofinity nebo MyDay. 

Kdy jsou lepší měsíční a kdy denní čočky? 

V případě, že se rozhodnete pro kontaktní čočky, je důležité zvážit i frekvenci jejich výměny. V Česku uživatelky nosí nejčastěji měsíční nebo denní kontaktní čočky. Rozdíl v nich je zásadní. Měsíční kontaktní čočky můžete používat už podle názvu celý měsíc, nicméně je důležité se o ně správně starat. Čočky je potřeba každý den z oka vyndat, promnout mezi prsty a uložit do pouzdra s čistícím roztokem. Stejně tak ráno je dobré čočku očistit před samotným nasazením do oka. Po měsíci používání pak takovou čočku vyhodíte. Existují i měsíční čočky určené k takzvanému kontinuálnímu nošení po dobu 30 dnů a 29 nocí, např. od značky Biofinity, které jsou ze silikon-hydrogelového materiálu. Denní čočky jsou podstatně jednodušší na údržbu a zároveň na hygienu. Více se doporučují i při sportech, zejména pokud je riziko, že čočka přijde do kontaktu s vodou či potem. „U denních čoček nepotřebujete žádné roztoky nebo pouzdra, jsou proto velmi vhodné i na cestování,“ vysvětluje Ziklová z Alensy a doplňuje, že mezi nejpopulárnější denní čočky patří MyDay od společnosti CooperVision. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Oblečení komerční článek

Ve světě módy pomalu ale jistě mizí nejrůznější tabu. Hranice mezi sportovním oblečením a společenským oděvem je stále tenčí a tenčí a u některých kousků ani nepoznáte, máte-li je obléct do divadla či do tělocvičny. Dnešní doba je jako stvořená pro hledání kreativních způsobů propojení pohodlí a stylu a zařazování sportovních prvků do běžného šatníku. Jak můžete i vy jednoduše zakomponovat sportovní oblečení do elegantních a stylových outfitů?

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.