8 možností jak zlepšit hormonální rovnováhu a tím i náladu na sex

Narušená hormonální rovnováha je často příčinou velkého počtu zdravotních potíží. Může se projevit přibíráním na váze, nespavostí, špatnou náladou a mnohdy i sníženým sexuálním apetitem. Jak si zajistit, abychom měli hormony v rovnováze? Fungují zdravé tuky, cvičení nebo třeba adaptogeny.

Hormony v našem těle zásadně ovlivňuje to, co jíme a v jakém prostředí žijeme. Jako hlavní narušitelé hormonální rovnováhy přitom můžeme označit užívání hormonů v podobě léků (např. hormonální antikoncepce), znečistěné životního prostředí a konzumaci nekvalitní stravy, především průmyslově zpracované potraviny. Vliv na hormony má i nedostatek pohybu nebo spánku.

Zvyšte příjem omega-3 mastných kyselin

V dnešní době mnoho z nás upřednostňuje rostlinné oleje, které obsahují omega-6 mastné kyseliny. Ty jsou sice pro fungování organismu nezbytné, ale jejich nadbytek škodí, zvlášť když se jedná o průmyslově upravované oleje. Chcete-li si zajistit lepší zdraví, pokuste se jejich příjem snížit a naopak zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin. Ideální je konzumovat je z rostlinných zdrojů, jako jsou lněná semínka, chia semínka, vlašské oříšky.

Náš tip: Konzumujte cca 10?15 g lněných semínek denně. Pomáhají udržovat zdravý cholesterol a hladinu krevního tlaku. Kromě toho lněné semínko obsahuje vitamín E, železo, hořčík, měď, vápník, fosfor a další. Lněná semínka obsahují cca 42 g tuku na 100 g, vzhledem k jejich doporučované maximální denní dávce, je však jejich kalorický obsah zanedbatelný.

Jezte pravidelně avokádo a další zdravé tuky

Při budování hormonální rovnováhy je prospěšná konzumace zdravých tuků, které navíc podporují metabolismus, tím dodávají energii a napomáhají udržení zdravé hmotnosti těla. Dostatek energie je zároveň základem pro zajištění výkonnosti. Obohaťte svůj jídelníček o avokádo, které můžete nakrájet a přidat do salátů nebo si z něj udělat lahodnou pomazánku (například oblíbené guacamole). Naučte se také používat v kuchyni panenský za studena lisovaný kokosový olej, nejlépe v bio kvalitě. Použít jej můžete ve studené kuchyni, na pečení i smažení. Kokosový olej je vysoce stabilní až do 200 °C.

Věděli jste, že kokosový olej má široké možnosti využití jak v kuchyni, tak v péči o tělo? Výborně se hodí jako masážní olej, před a po slunění, na holení, po koupeli a je skvělý na suchou a citlivou pleť. Dokonce se používá i na dásně, zuby a pro zářivé vlasy.

Vyzkoušejte adaptogeny

?Adaptogeny jsou léčivé rostliny, které podporují nejen tvorbu hormonů, ale i libido. K nejznámějším patří ženšen (Panax ginseng), který prospívá reprodukčnímu systému, rozchodnice růžová (Rhodiola rosea), zajišťující normální krevní oběh a lepší fyzickou výkonnost a Maca kořen, který podporuje tvorbu hormonů a libido,? říká ředitel firmy Proerecta.cz Matej Chodelka, Msc, specializující se na přírodní péči o mužský sexuální apetit a erekci. Objevují se i názory, že Maca zmírňuje předmenstruační potíže a u mužů podporuje produkci spermií. Mezi další známé adaptogeny patří Ashwagandha (indický ženšen) a bazalka posvátná (Holy basil), které podporují adrenální žlázy tvořící hormony, zlepšují funkci štítné žlázy, stabilizují krevní cukr a  dokážou potlačit stavy úzkosti a deprese. ?Za adaptogeny se považují i lékořice, houby Cordyceps, reishi, shiitake a maitake, kustovnice čínská (Goji berry) a kurkuma,? doplňuje Matej Chodelka, Msc, z Proerecta.

Náš tip: Adaptogeny můžete konzumovat ve formě superpotravin a čerstvých bylinek, nebo můžete zvolit doplněk stravy podle toho, co potřebujete zlepšit. Vždy si však adaptogeny pořizujte pouze z kvalitních a ověřených zdrojů. Matej Chodelka, Msc, k tomu dodává, že například na podporu erekce, bývá účinnější tekutá forma přípravku než tablety, protože tekutina se rychleji vstřebá.

Dejte stopku hormonální antikoncepci

Užívání hormonální antikoncepce patří mezi nejčastější příčinu narušení hormonální rovnováhy. Hormonální antikoncepce nepřirozeně zvyšuje hladinu estrogenu, čímž zvyšuje riziko migrén, změn nálad, navýšení hmotnosti a mnohdy zvyšuje i krevní tlak. Obrovským problém je narušení tvorby vlastních pohlavních hormonů a v neposlední řadě narušení střevní mikroflóry. Některé zdroje uvádějí, že každodenní mnohaleté užívání hormonální antikoncepce dokonce ničí zásoby zinku, vitamínu B12 a kyseliny listové v našem těle.

Nepřehánějte to s kofeinem

Pití kvalitní kávy pro většinu lidí nepředstavuje problém, dokonce může i prospívat. Důležité však je množství kofeinu za den. Přemíra kofeinu zvedá hladinu kortizolu a snižuje uvolňování hormonů štítné žlázy, což narušuje hormonální rovnováhu celého těla. Pokud jste na kofeinu závislí nebo pro vás popíjení kávičky představuje chvíle pohody, zkuste alternativní řešení. Místo kávy si udělejte šálek povzbuzujícího zeleného matcha čaje nebo směs ajurvédské Tulsi se zázvorem. Kofein v podobě slazených a energy nápojů vynechte.

Naučte se jíst fermentovanou zeleninu

S hormonální rovnováhou úzce souvisejí střeva. Nezdravě propustná střeva uvolňují do krve látky, které následně podporují zánětlivé reakce v organismu. Zaměřte se tedy na uzdravení svých střev. Jezte stravu s probiotiky a prebiotiky. Můžete zvolit různé doplňky stravy, ale pokud chcete probiotické kultury načerpat do střevního mikrobiomu přirozenou cestou, přidejte do svého jídelníčku fermentovanou zeleninu (kysané zelí, kvašená zelenina, kombucha, kimči, miso).

Hýbejte se aneb sport prospívá tělu i duši

zoom

Pravidelný pohyb je pro nás prospěšný, ale stejně jako při pití kávy platí, že bychom si ho měli dávkovat s rozumem. Pokud své tělo dennodenně trápíte vyčerpávajícím workoutem, děláte příliš často či nepřiměřeně dlouhé kardio můžete tím tělo přetěžovat. Přetížení může následně podpořit tvorbu volných radikálů, uvolňovat stresové hormony a zatěžovat hormonální systém. Účinné z hlediska fyzické kondice, psychiky a hormonů je kombinovat lehčí kardio trénink a posilování. Během teplých měsíců je navíc prospěšné trávit co nejvíce času venku. Choďte na procházky do lesa, jezděte na kole, bruslích, plavejte, provádějte jogging (rychlá chůze, neboli pomalý běh). Co se týká posilování, zkuste intervalový trénink, který omezuje stres, podporuje imunitu, reguluje metabolismus a udržuje zdravou hmotnost.

Náš tip: Přijde vám rychlá chůze nezáživná? Běhejte. Baví vás více silový trénink než intervaly? Běžte do posilovny a zvedejte železo. Důležité je, aby vás sport bavil.

Naučte se odpočívat a neochuzujte se o spánek

V dnešní uspěchané době mnozí z nás nedokážou vypnout. Máme potřebu se neustále za něčím honit. Meditaci a dokonce i samotný spánek považujeme za ztrátu času. Jenže právě uklidnění a dostatek spánku přinášejí našemu tělu ty největší benefity. Náš život by měl být vyvážený a to platí i v případě, že tělo ždímáme v práci nebo třeba ve fitku. Zdravým opakem vyčerpávajícího tréninku mohou být třeba procházky v přírodě, které vedou k redukci kortizolu (stresový hormon) a podpoře imunitního systému. Klidné procházky navíc pomáhají rozhýbat mnoho svalů bez stresující zátěže. Kromě procházek je prospěšné pravidelně meditovat, ať už formou ?klasické? meditace, jógových cvičení nebo například doma v křesle či na laviččce v parku s oblíbenou knihou, u poslechu hudby a podobně. V neposlední řadě je důležité dopřát si kvalitní spánek, díky kterému budou hormony v našem těle správně fungovat.

Věděli jste, že tvorba stresového hormonu kortizolu je omezena na dobu okolo půlnoci? Pokud chodíte spát velmi pozdě, můžete zmeškat útlumové období pro stres. To znamená, že se vaše tělo dostane do permanentního stavu ?bojuj nebo utíkej.?



Komentáře

Testovací komentář
testovací komentář
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?