5 věcí, které byste neměla nanášet na obličej

Blogerky se předhánějí v originálnosti svých tipů pro krásu. Některé hokus pokusy však mohou pleti spíše ublížit než pomoci. Prozradíme vám, co na pleť nepatří.

Citron

Citron dokáže lehce vybělit a rozzářit pleť, avšak kyselina obsažená v citrusovém plodu může být pro pokožku nebezpečná. Nejenže pleť abnormálně vysuší, ale může ji i popálit, způsobit puchýře nebo dokonce způsobit fytofotodermatitidu. Pod tímto jazykolamem se skrývá vážné popálení, které vznikne za současné expozice látky rostlinného původu (v tomto případě citronu) a slunečního záření. Tento stav je velice bolestivý a rozhodně za vybělení pleti nestojí. V boji proti hyperpigmentaci raději použijte zesvětlující krém.

Jedlá soda

Mnoho domácích masek a peelingů obsahuje jedlou sodu, ale tento bílý prášek může na pleti napáchat více škody než užitku. Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda má zásadité pH 9 a při kontaktu s pokožkou ji zbaví její přirozené kyselé bariéry. Zdravá pleť je kyselá a má úroveň pH mezi 4,6–6,2. Zákonitě jí tak prospívají produkty s nízkým pH. Ovšem nikoli tak nízkým, jako výše zmíněný citron, který má pH 2. Jedlá soda se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva, dá se použít i pro bělení zubů a na úklid domácnosti. Na pokožku se však vůbec nehodí.

Vejce

Vaječné žloutky přidané do domácí masky nejspíš nezpůsobí žádné výrazné poškození pleti, ale kombinace vajíček s dalšími ingredienci může mít za následek nežádoucí reakci v podobě vyrážky, zarudnutí nebo podráždění pokožky. Syrová vejce mohou navíc obsahovat bakterie salmonely, které se z pleti mohou lehce přenést do úst a vyvolat nepříjemné průjmové onemocnění zvané salmonelóza. Masky z vajec možná používala vaše babička, ale dnes jsou přeci jen jiné možnosti a na trhu je spousta výrobků, které vám dopomohou ke krásné pleti.

Skořice

Mnoho blogerek doporučuje zamíchat toto voňavé koření do domácích masek na pleť. Skořice má údajně pomáhat v boji proti akné a zároveň by vás měla zbavit tmavých skvrn a hyperpigmentace. Těžko říct, jestli má nebo nemá skořice takové zázračné účinky, ale jelikož může způsobit závažné popálení, bolestivé puchýře, nehezké zarudnutí a nadměrné vysušení pleti, rozhodně za vyzkoušení nestojí. Podle dermatologů může větší množství skořice nebo její opakované nanášení způsobit dokonce permanentní poškození pleti. Takže skořici si raději schovejte do vánočního cukroví nebo jiných dezertů.

Lak na vlasy

Pokud se orientujete ve světě „beauty“ blogerek, určitě vám neušel podivný tip na zafixování make-upu. Lak na vlasy však opravdu patří jen na vaší kšici, nikoli na pokožku. Vlasové spreje jsou plné chemických látek, které mohou pokožku podráždit a způsobit červené skvrny, popálení a vyrážku. Alkohol obsažený v laku na vlasy také zaručí rychlé vysušení pleti a vám pak dá pořádnou práci nadměrně vysušenou a podrážděnou pokožku hydratovat a dostat ji do původního stavu. Pokud chcete, aby vám make-up dlouho vydržel, vsaďte na tradiční fixační pudr, nebo fixační sprej na make-up.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?