5 tipů jak nastartovat změnu ve stravě i tréninku

Změnili jste svůj životní styl, začalo vás bavit cvičení a o stravu se zajímáte jako nikdy předtím, přesto však nemůžete dosáhnout vytoužených cílů? Nevzdávejte se. Zkuste se zaměřit na krátkodobé cíle a vyzkoušejte některé z tipů, které jsme pro vás dali dohromady.

1. Stanovte si (jeden) reálný cíl

Spousta lidí jedná při honbě za krásným tělem krátkozrace nebo si stanovují nereálné cíle. Pokud chcete zhubnout 10 kilo, dejte tomu čas. Toužíte po vypracovaných břišních svalech? Zkuste se na ně tolik nesoustředit, nezatínejte břicho pokaždé, když odjedete trénink břicha. Rozhodli jste se, že přestanete pít sladké nápoje? Nezacházejte do extrémů. Není důvod cítit se provinile, když si dáte jednou za 14 dní plechovku Coca Coly. Stanovení konkrétního cíle je důležité, ale měl by pro vás být reálný. Reálný, ale neznamená snadný! Při změně životního stylu je třeba být připravený i na situace, kdy budete muset dělat kompromisy, zatnout zuby a zkrátka se překonat.

2. Poslouchejte své tělo

Zejména pro začátečníka může být těžké přijít na to, co mu nejvíce vyhovuje, co je pro jeho tělo správné. Trpělivost však růže přináší. Jestliže chcete být ve svém snažení úspěšní, musíte sami přijít na to, jak vaše tělo reaguje na určité potraviny, kolik kalorií denně potřebujete (s ohledem na výdej), jestli vám vyhovuje vydatná snídaně, cítíte se lépe, když snídani úplně vynecháte nebo si dáte na snídani fresh ze zeleniny či ovoce. Během experimentování na sobě samotném přijdete třeba na to, že nepotřebujete jíst 6krát za den co 2 hodiny, ale stačí vám 3 porce jídla rozložené do celého dne. Nenechte se sebou manipulovat. I když existuje několik obecných doporučení, neznamená to, že jsou platné pro každého.

3. Jezte podle svých potřeb a možností

O pár řádku výše jste mohli narazit na zmínku o tom, že není nutné jíst 6krát denně co 2–3 hodiny. V fitness světě se traduje takový nešvar. Když nebudete jíst aspoň co 3 hodiny, zpomalíte tím svůj metabolismus a začnete ztrácet svaly. Zpomalení metabolismu a ztrátu svalů ovlivňuje celá řada faktorů, jestliže vám vyhovuje jíst 3krát denně, pak se tímto způsobem stravujte. Nehledejte v tom zbytečně složitosti. Mnohem důležitější je kvalita přijímaných potravin, správné nastavení množství kalorií s ohledem na výdej a správný poměr bílkovin, sacharidů a tuku. On ten nešvar vznikl asi proto, že milovníci železa jsou vlastně pořád hladoví, a tak by jedli klidně i co hodinu.

4. Trénujte tvrdě, ale nezapomeňte odpočívat

zoom

Jak by měl vypadat efektivní trénink? Ani v tomto případě neexistuje žádné univerzální doporučení, které by se dalo aplikovat na úplně všechny. Stejně jako u jídla i v tomto případě je nejdůležitější poslouchat své tělo. Trénink si vždy přizpůsobte podle toho, jak se cítíte, ale nikdy nepodvádějte. Jestliže máte časově náročnou práci, nepanikařte. Není nutné být v posilovně 6krát týdně, efektivní trénink je možné sestavit i při nižší frekvenci. Důležité je, abyste si nastavili takový trénink, který budete schopni dlouhodobě dodržovat. Nedělejte něco, co vás nebaví, nebude to mít žádoucí efekt. Nezapomeňte si při plánování vyhradit čas i pro své další koníčky, rodinu a přátelé. V neposlední řadě nezapomínejte na odpočinek! 

5. Obraťte se na profesionála

V dnešní době i začátečník může najít velkou spoustu informací na internetu, může se inspirovat na YouTube, sledovat své oblíbence na Instagramu. Prvních několik návštěv v posilovně by však začátečník měl absolvovat pod dozorem zkušeného trenéra, který mu vysvětlí, jak jednotlivé cviky  provádět, aby to bylo co nejefektivnější a nedocházelo ke zraněním. Stejně tak si může nechat poradit v oblasti výživy. Nicméně ať už jste začátečník nebo ostřílený fitnessák či fitnessačka dejte si pozor, na koho se obrátíte. S fitness trenéry a výživovými poradci se roztrhl pytel a občas není snadné odhalit, kdo si na profesionála pouze hraje a kdo jím skutečně je.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.