5 tipů, jak dodržet novoroční předsevzetí podle psychologa

Nový rok představuje pro mnohé z nás skvělý začátek. Vcházíme do něj s velkými cíli a očekáváními, ale často to končí zklamáním. Stojí vůbec za to dávat si novoroční předsevzetí, když stejně nakonec selžeme? Stojí, pokud eliminujete rizika neúspěchu.

1. Jedno předsevzetí a dost!

zoom

Nerozdělujte svou pozornost mezi více věcí

Pokud chcete něčeho dosáhnout, potřebujete k tomu dostatek energie a maximálně se na to soustředit. Z toho důvodu byste se měli zaměřit na jeden cíl – dát si jedno předsevzetí. Podle psychologů bychom neměli plýtvat svou energií a rozdělovat pozornost mezi více věcí. Jestliže vám přijde jedno předsevzetí málo, rozdělejte si jednotlivé cíle na časové úseky. Například si dejte jedno předsevzetí začátkem každého měsíce a celý měsíc se na něj soustřeďte. Vypěstujte si nový zvyk. Následující měsíc už budete mít to nejhorší za sebou a můžete se věnovat svým dalším cílům.

2. Plánujte, ale s rozumem

zoom Zvětšit

Vsaďte na jednoduché plánování

K dosažení cílů je ideálním pomocníkem plánování. Zapomeňte však na to, že byste si plánovali celý svůj den od rána až do večera, hodinu po hodině. Psychologové doporučují vsadit na jednoduché plánování. V praxi to může vypadat tak, že chcete-li začít více sportovat, určete si dny v týdnu, kdy budete mít na cvičení reálně čas. Například každé pondělí, středu a pátek půjdete hned po práci cvičit. Bez výmluv. Vždy si určete kdy, co a jak. Je důležité, abyste si vypěstovali návyk, bez kterého si dříve či později nedokážete svůj život představit. A ani zdaleka nemusí jít pouze o snahu zhubnout. Co třeba přečíst každý měsíc alespoň jednu knihu?

3. Nejdůležitější je začít, ale pozvolna

zoom Zvětšit

Nechtějte změnit vše najednou

Rozhodli jste se začít běhat, ale nikdy předtím jste neběhali? Začněte svižnějšími procházkami, postupně zrychlujte a zvyšujte počet kilometrů. Rádi byste jedli zdravěji? Nezbavujte se hned všeho, co jste měli dosud rádi. Akorát tím zvětšíte své pokušení. Určitě znáte přísloví, že zakázané chutná nejlépe. Psychologové varují před tím, abychom se do čehokoliv vrhali po hlavě. I když budete zpočátku plní motivace, pokud to hned ze startu přeženete, může se vám nový režim snadněji zprotivit. Malý návyk je lepší než žádný.

4. Vyhýbejte se pokušení

zoom Zvětšit

Pozor na to s kým a kde trávíte čas

Pokud je to jen trochu možné, snažte se vyhýbat situacím, které by vás na cestě za změnou brzdily nebo vám ji znesnadňovaly. Přemýšlejte o tom, co by mohlo způsobit, že své předsevzetí porušíte. Snažíte se přestat kouřit? Zodpovězte si otázku, kde či kdy vás chuť na cigaretu nejčastěji přepadá. Máte sklony k agresi? Nezpůsobuje to vyšší míra alkoholu? Je vcelku jedno, co se snažíte změnit. Jde o to, vybudovat si nový, pevný návyk. Tím, že se budete (záměrně) vystavovat situacím, které vám spustí starý návyk si nepomůžete. Přemáhání není žádoucí.

5. Nevzdávejte to, i když selžete

zoom Zvětšit

Zvedněte se pokaždé, když spadnete

Nikdo z nás není dokonalý. Možná selžete. Jednou. Dvakrát. Třikrát. Nenechte se odradit tím, že se vám něco nepovedlo. Začněte znovu. Zvedněte se pokaždé, když spadnete, ale zvedněte se hned. Nečekejte až na druhý den. Nevydrželi jste a dali si po měsíci zdravého stravování a pohybu ke kávě porci dortu? Nestresujte se. Užijte si svou sladkou chvíli, ale pak se hned vraťte ke svému režimu. Žádné „co už, tak dneska si dám ještě zmrzlinu, pizzu a otevřu si láhev vína“. Selhání nespočívá v tom, že si dáte jedno nezdravé jídlo, vynecháte jeden trénink nebo se vykašlete na pondělní kurz angličtiny. Pokud svůj nový návyk jednou či dvakrát porušíte, nic významného se nestane. Rozhodující je to, co uděláte hned potom.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.