5 letních tipů pro pohodlné nošení kontaktních čoček

Začíná léto a k němu patří pobyt na slunci, koupání, cestování či výlety do přírody. Každý z nás by pak měl věnovat péči o své oči zvýšenou pozornost, zejména pokud nosí kontaktní čočky. Abyste měli jistotu, že o své oči a čočky pečujete v létě správně, přinášíme vám pět tipů, které vám pomohou ať jsou vaše oči v bezpečí i během horkých letních dnů.

img

Tip 1: Chraňte před UV zářením nejen svou kůži, ale i oči

Každý ví, že se zvyšujícími se teplotami je nutné chránit svou pokožku před slunečními paprsky. Stejně tak důležité je však chránit i své oči. Nejlepší variantou, jak ochránit oči před UV zářením zůstávají kvalitní sluneční brýle. V dnešní době je však již možné pořídit i kontaktní čočky s UV ochranou. Volbou mohou být například MyDay daily disposable*, které obsahují UV filtr. Mějte na paměti, že kontaktní čočka pokrývá, a tedy chrání, pouze část oka. Vhodná je tak kombinace kontaktních čoček s UV ochranou a kvalitní sluneční brýle. Sluneční brýle zároveň tvoří bariéru, která vaše kontaktní čočky chrání před větrem, který by vaše oči mohl vysušit.

Tip 2: Čočky do vody nepatří

Léto je bezpochyby neodmyslitelně spojené s koupáním. Avšak kombinace kontaktních čoček a vody může znamenat ohrožení vašich očí. Ať už jedete k moři či jezeru, ve vodě se vyskytuje celá řada bakterií, které mohou vaše kontaktní čočky kontaminovat a způsobit podráždění očí, v nejhorším případě i jejich infekci. Při koupání je tak nejlepší vyhnout se nošení kontaktních čoček. Je však pochopitelné, že někteří z vás čočky nosit musí, a proto je vhodné použít neprodyšné plavecké brýle v kombinaci s jednodenními čočkami, které v případě nutnosti můžete po plavání vyhodit a nahradit čistým párem čoček.

Tip 3: Předejděte syndromu suchého oka

Syndrom suchého oka je jedním z nejběžnějších onemocnění pro vaše oči, které nás může postihnout kdykoliv během roku. Zejména však v létě na nás čeká řada nečekaných nástrah. První příčinou suchých očí může být klimatizace ve vašem autě či v kanceláři. Ačkoliv je v létě klimatizace vítanou pomocnicí, může způsobit podráždění a vysušení očí. Stejné potíže může způsobit například suché podnebí, horká místa s nízkou vlhkostí či ostré sluneční světlo. Dokonce i letní grilování může být pro vaše oči škodlivé. Částice z kouře mohou způsobit, že oči budou zarudlé a suché.

"Klimatizace stejně jako práce u počítače může oči vysoušet. U počítače méně mrkáme, a tím se nám nestačí dostatečně obnovovat slzný film. Klimatizace fouká suchý vzduch, ať už je teplý nebo studený, a proto nás mohou oči nepříjemně pálit. Proto je dobré mít po ruce oční kapky a při dlouhodobějších potížích navštívit lékaře," říká Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, slunečních a dioptrických brýlí. Volte proto kontrakční čočky, které pomáhají udržovat vlhkost očí a zanechávají je hydratované a zklidněné. Oblíbené jsou například kontaktní čočky MyDay daily disposable*, které mají systém kanálků, díky kterým se k oku dostává dostatečné množství kyslíku. Ten je potřebný k zachování zdravých očí a zároveň k jejich správnému fungování

Tip 4: Cestovní sada pro kontaktní čočky je praktický pomocník

Ať už si plánujete léto užít kdekoliv, cestovní balíček pro kontaktní čočky je nezbytný, a především velmi praktický. Sada by měla obsahovat roztok cestovní velikosti, pouzdro na kontaktní čočky, oční kapky a zrcátko. Vždy doporučujeme zabalit si nejen náhradní kontaktní čočky, ale také dioptrické brýle. Při cestování pak vyniknou výhody právě denních čoček, protože se cestovní balíček omezí na čočky, kapky do očí a zrcátko. U denních čoček určitě doporučujeme mít rezervu, například pokud jedete na 10denní dovolenou mít 3 rezervní páry denních čoček. Pokud však přesto dáváte přednost měsíčním čočkám, nikdy nepřelévejte roztok do menší lahvičky, protože tím porušíte sterilitu roztoku, ale raději si pořiďte menší cestovní balení roztoku, které má do 100 mililitrů.

Tip 5: Dopřejte svým očím odpočinek

Nošení kontaktních čoček každý den je ve většině případů velmi bezpečné, ale i přesto doporučuje řada očních specialistů dopřát vaším očím odpočinek a kontaktní čočky nahradit brýlemi. Pokud však patříte k zarytým nositelům kontaktních čoček a nedáte na ně dopustit, je vhodné zařadit právě jednodenní variantu kontaktních čoček. "Jednodenní režim nošení je nejzdravější a nejhygieničtější variantou pro vaše oči. Jedná se o komfortní formu nošení, při které nemusíte používat roztok nebo přemýšlet, zda jsou vaše čočky dokonale čisté, protože každý den máte nové," dodává optometristka Kristýna Štěbetáková.

img

Výhody kontaktních čoček *MyDay daily disposable

  • Jsou vyrobeny pomocí technologie Aquaform, která přispívá k vysokému komfortu při používání čoček.
  • Systém kanálků dostává k oku dostatečné množství kyslíku.
  • Kontaktní čočky MyDay daily disposable obsahují UV filtr, který chrání oči před UV zářením.
  • K dispozici také ve variantě MyDay daily disposable toric nebo MyDay daily disposable multifocal.
Na Alensa.cz od 479 Kč

*Kontaktní čočky MyDay daily disposable jsou zdravotnický prostředek určený ke korekci zraku - vždy si pečlivě přečtěte návod k použití. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?