5 důvodů, proč jde ženám hubnutí hůř než mužům

I když se říká že, my ženy to máme v životě v mnoha směrech složitější než muži – menstruace, těhotenství, mateřství, z mého pohledu ani muži nemají vždy snadný život, zvlášť když žijí s námi. Co se ale týká hubnutí, v jisté výhodě oproti nám přeci jenom jsou. Jak je to možné?

Máme línější metabolismus

Úroveň bazálního metabolismu ovlivňuje náš věk, pohlaví a množství aktivní svalové hmoty. S rostoucím věkem se bazální metabolismus zpomaluje, což platí pro ženy i muže. Rozdíl je ale v tom, že muži mají obecně vyšší bazální metabolismus než ženy (cca o 5–10 %). Díky tomu jsou obvykle muži při redukčních dietách ve výhodě. Proč mají ženy nižší hodnotu bazálního metabolismu? Ženy jsou většinou menší a disponují nižším množstvím svalů (vyšší podíl svalové hmoty zvyšuje úroveň bazálního metabolismu, tedy i lepší spalování tuku). Z logiky věci tak vyplývá, že menší postava spotřebuje méně energie. Zkuste si například porovnat různé aktivity a spálené kalorie během nich ve svých chytrých hodinkách se svým partnerem či kamarádem.

Vzorové srovnání ženy (35 let, 173 cm, atletická postava) s mužem (32 let, 190 cm, atletická až kulturistická postava): Žena si byla zaběhat 16 kilometrů a absolvovala cca hodinový silový trénink), muž absolvoval stejný silový trénink. Žena udělala celkem 23 621 kroků včetně běhu, muž ušel 7 134 kroků. Žena v ten den spálila 1 434 kcal, muž 1 142  kcal. Ačkoliv byla žena během dne podstatně aktivnější, muž téměř dosáhl na spálené kalorie ženy, i když na rozdíl od ní nebyl běhat.

Během dne pálíme méně tuku

Kromě toho, že ženy během a po tréninku všeobecně spalují méně energie než muži (viz vzorové srovnání výše), na tom nejsme lépe ani co se týká metabolismu živin během tréninku a po něm. Během nízké až střední aerobní aktivity sice využíváme více tuku, jenže po tréninku po zbytek dne už to jsou převážně sacharidy. Muži to mají přesně naopak, tedy v porovnání s ženami spalují v průběhu celého dne podstatně více tuku. Jak už bylo zmíněno, protože je žena všeobecně menší, má obvykle méně svalů a nižší bazální metabolismus, je její výdej energie při tréninku nižší než u muže. Při stejné aktivitě tak muž spálí více kalorií než žena. Pokud by se žena chtěla muži vyrovnat, co se spálených kalorií týká, musela by přidat na intenzitě, anebo na celkovém času tréninku. Takže zatím co by žena doháněla kalorie, muž by už mohl sedět doma s nohama na stole.

Dáváme přednost sacharidům

Sice se to netýká výhradně všech, ale kromě toho, že ženy mají nižší energetický příjem, tak navíc většina z něj pochází ze sacharidů a tuků. Muži naopak preferují bílkoviny a tuky. A přesně tady je zakopaný pes. Různé makroživiny mají různý termický efekt potravy. To znamená, že jinou energii potřebuje tělo například pro zpracování sacharidů a jinou pro bílkoviny. Konkrétně pro sacharidy je to přibližně 5 až 10 procent, tuky 0 až 3 procenta, bílkoviny 20 až 30 procent v závislosti na jejím typu a formě.

Kalorický deficit snášíme hůře

Za zmínku stojí dále to, že ženy všeobecně hubnou pomaleji a ještě to hůře snášejí. Velice zjednodušeně jde o to, že snížení kalorického deficitu je pro může obvykle přijatelnější než pro ženu. Ostatně není divu. Například při udržování váhy muž smí sníst až o 1 000 kcal za den více než žena (pouze modelový příklad). A aby toho nebylo málo, máme odlišný i metabolismus živin po jídle. To znamená, že i když si se svým partnerem dopřejete naprosto stejné jídlo, metabolismus  muže využije vyšší procento kalorií jako zdroj energie, zato váš organismus (organismus ženy) si přijatý tuk uloží spíše jako palivo a použije tedy sacharidy.

Nepodvádíme tolik, jako muži

Nejdříve to uvedu na pravou míru. Nebavíme se o nevěře. Kdo podvádí v tomto směru víc, se  nedovíme, jelikož průzkumy se v této souvislosti liší. Co se ale týká podvádění ve spojitosti se cvičením, chcete-li s hubnutím, dovolím si tvrdit, že tady zaujímají přední místo muži. Zároveň ale upozorňuji na to, že zakázané látky především v kulturistice a fitness neužívají pouze muži, ale i ženy. Navíc už dávno se doping netýká pouze vrcholových sportovců, ale stále častěji užívají zakázané látky i amatéři či dokonce ti, kteří cvičí primárně pro radost a pro zdraví, o čemž se dá v kombinaci s braním těchto látek polemizovat. Nebudu vyjmenovávat populární a ve své podstatě efektivní spalovače tuku, různé stimulanty, steroidy apod., pouze k tomu dodám, že je na každém z nás, jakou cestou se vydá a že je potřeba počítat s případnými zdravotními následky, které vám tato volba přinese. Z mého pohledu je podstatně větším úspěchem, když se vám podaří zhubnout či nabrat svaly „bez podvádění“, byť to bude trval déle. Neobelhávejte sami sebe. Pečujte o své tělo.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.