3 čajových tipů pro začátečníky

Zelený, oolong, japonský, matcha, yerba maté. Můžete se v tom množství čajů snadno ztratit. Proto jsme pro vás připravili průvodce čajových tipů pro začátečníky.

img

Rady pro začátečníky 

O anglickém čaji v 17 hodin slyšel snad každý. Asijské umění vaření čaje není jiné. Co někteří pravděpodobně slyšeli o ruském vaření chai v samovaru. U nás kultura pití čaje nikdy nebyla populární a neměla příležitost se příliš rozvíjet. Nejrozšířenější formou vaření čaje u nás je proto pouhé přelití expresního čajového sáčku vařící vodou a je to. Pokud tedy patříte k lidem, kterým tato zkratka nevyhovuje a chcete se vydat na fascinující dobrodružství prostřednictvím umění vaření čaje, podívejte se na našeho průvodce pro začátečníky. 

1. druh čaje závisí na stupni jeho zpracování 

V podstatě druh čaje závisí na stupni jeho zpracování. Stručně řečeno, obvykle čajové lístky procházejí v první fázi řízeným procesem vadnutí. Právě délka této fáze ovlivňuje aroma čaje. Dalším krokem je takzvané zastavení oxidace. Jedná se o zahřívání listů, například v troubě. Po ukončení tepelné úpravy se oxidace v listech zastaví. Na samém konci probíhá sušení. Po usušení listů by v nich mělo zůstat asi 2-3 % vody, aby se daly skladovat bez ztráty aroma. Více najdete na cajovy.blog

2. Druhy čajů: 

  • zelený čaj -Výše uvedený postup platí pro zelený čaj , který má jemnou rostlinnou chuť a žlutou nebo žlutozelenou barvu, někdy s medovým odstínem. Druhy zelených čajů jsou např. matcha nebo japonský práškový čaj, často používaný při čajovém obřadu cha-no-yu jako doplněk k pokrmům, jako jsou těstoviny, sušenky nebo zmrzlina.
  • žlutý čaj -Po uvaření má výrazný žlutý nádech a v chuti jsou občas cítit suché tóny. Někteří říkají, že chuť připomíná kombinaci kávy a čokolády.
  • bílý čaj -Pokud jde o bílý čaj, jeho příprava je ještě méně komplikovaná. Jeho listy se tradičně suší na slunci a celý proces je bez zástavy oxidace. Lístky bílého čaje časem jemně oxidují, proto lze tento druh čaje skladovat velmi dlouho - tehdy dozrává.
  • čaj oolong -Po zavadnutí se listy záměrně "poškozují", například jemným rolováním nebo pohazováním, aby se stimulovala jejich oxidace. Po této fázi se listy částečně oxidují a následně suší. Dražší druhy čaje oolong se suší ohněm a v některých případech i spalováním dřevěného uhlí.
  • černý čaj -Černý čaj (Hong Cha) je nejčastěji popíjený čaj. Proces jeho výroby se nijak výrazně neliší od ostatních - jeho listy se obvykle po fázi vadnutí svinují, aby se stimulovala oxidace. Následuje oxidace (v případě potřeby) a sušení. Jeho nálev je obvykle medově zbarvený nebo tmavší, až do odstínu vína. 

Dále to jsou například Pu-erh - červený čaj, rooibos, yerba maté nebo různé druhy ovocných čajů a bylinkových. Lékárnička na bylinky - jaké léčivé bylinky by v ní měly být?

3. Důležitá je správná příprava čaje 

  • Důležité je měřit čaj v gramech a nenechat se ovlivnit počtem čajových lžiček u sušeného čaje. Každý čaj má svůj vlastní stupeň kadeřavosti listů, což ovlivňuje jeho hmotnost.
  • Pro chuť nálevu má velký význam voda, na které je náš čaj založen. Zjistěte, která minerální voda dodává správnou úroveň mineralizace a tvrdosti vody pro čaj.
  • Dbejte na to, aby se voda v konvici nevařila. Při poslední fázi vaření (tzv. turbulentní var) voda ztrácí hodně kyslíku, což negativně ovlivňuje kvalitu nálevu.
  • Doba louhování závisí na velikosti listů. Čím jemnější jsou listy, tím méně času trvá páření. Proto je chybou ponechat sáček čaje v hrníčku déle nebo dokonce až do vypití celého nálevu.


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.