arrow
profile_image
netík
od 1. 7. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Ahojky
Dala jsem tohle téma do koníčků, protože když někdo začne doma dělat dorty, tak to je proto, že ho to baví.
Na facebooku má několik lidí krásné dorty ve svém profilu - jsou potahované, zdobené apod. Dělali je sami.
Tak mě napadlo, děláte taky někdo doma dorty pro zábavu (pro přátelé apod.) nebo pro klienty (a nejste cukrářka).
Můžete sem hodit fotky, pár triků, rad - co vše je potřeba k takovému dortu - je jasné, že na těsto to bude vždy něco jiného, ale co ta potahová hmota, marcipánové postavičky - kolik máte doma forem na korpusy a na kolik vás vyjde takový jeden dort?
Chtěla bych taky péct a vyřádit se na tom, ale nemám představu co vše je třeba a kolik to může stát.

Já jsem se chtěla zeptat , jestli ste někdo zkoušel dělat dorty z časopisu Dortománíe jestli to vubec jde , když jsou to takové nádhery.
Viz pořad Dortománie.

nejsem žádná dortařka a snažím se nepouštět do ničeho, co bych asi sama jako laik nezvládla. Příteli jsem loni k narozeninám dělala dort, piškotové korpusy prokládané krémem z mascarpone, tvarohu a pudinku, navrh čerstvé jahody a želatina.

S kamarádkou jsme jejímu synovi k narozeninám dělaly dort Simpsonovi, zase piškotové korpusy a prokládané vanilkovo kakaovým krémem, ve tvaru sedačky, potáhli jsme to marcipánem a na sedačku z marcipánu tvarovaly postavičky. Dopadlo to dobře, nicméně jsme to patlaly asi 6 hodin, takže do toho už nejdu)

arrow
profile_image
netík
od 1. 7. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Aneee: Kamarádka dělá z www.dortomanie.cz a opravdu úžasné výtvory - ale prý jeden dort 10 hodin a když to je čokoládový tak tři dny.

Reaguji na Marie Antoinette: Taky jsem laik, ale mám fantazii a někdy začít musím a tohle se mi moc líbí - první budou určitě patlanice, ale jednou třeba budou hezký a budu dělat na zakázky u známých. Je na to třeba moře času no - ale tak když bude deštivé odpoledne tak se do toho pustím

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Já dělala potahovanej, kulaty sýr s dírama a na něm myši...vypadalo to katastrofálně hmota nešla válet ani nic podobnýho..ale to proto, že jsem zkoušela tu levnější variantu z Marshmallow

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Já par dortíků dělala a myslím, že to zvládne i laik. Dělala jsem korpus piškotovo kakaový a dovnitř malinový krém. Pak jsem dala dovnitř ještě maliny obalené v čokoládě.
Zatím mi stačí jedna dortová forma, potahovací forma, sada plastových udělátek - jakoby skalpel apd, hladící plastová žehlička. Barvy na barvení té potahované hmoty

Tohle byl mj prvn dort

Reaguji na mystique: to teda klobouk dolu,ten se ti opravdu povedl
CHci se zeptat , to ten marcipán kde kupujete?Na kolik peněz výjde udělat takovýhle dort?děkuju

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Tohle je ta žehlička http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=32771821&tab=0
Tohle jsou ty udělátka http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=29044412&tab=7 nemám zrovna tyhle, ale je to příklad.
Hmota s kterou jsem dělala http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=28781958&tab=4

Holky a ještě mám problém , když peu korpus mám recept z kuchařky , vždycky dělám jiný recept , ale pokaždý mi korpus nevystoupne , mám jen tenkou placku a tak uvaluji vždycky koupit korpus nevíte čím to muže být? dělám přesně podle receptu

arrow
profile_image
netík
od 1. 7. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Aneee: Našla jsem tohle: http://ekucharka.net/modelovaci-hmota-falesny-marc ipan/ a podle toho to dneska zkusím udělat - kupovala jsem, ale nebyl dobrý (když jsem dělala normoš dort bez potahovací hmoty apod.)
Kupovala jsem suroviny dneska: Sušené mléko 40 Kč, mandlové aroma 27 Kč, zbytek mám doma, tak snad to nebude tak hrozně drahý, když si vše takhle udělám doma.

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Kupovala jsem tu hmotu jsou dva druhy. Jedna na figurky a jedna na potahovaní, ale můžu říct, že mezi nima rozdíl nevidím. Ta hmota mi vyšla celkově na 3 dorty průměr 24cm.

Mám recept i na doma dělanou. Jak najdu odvahu vyzkouším ji vždy dělam dort na poslední chvíly a tak se bojím něco experimentovat.
S těma myšákama jsem se docela trápila a delala jsem ho tak 4 hodiny. Nepočítám pečení.

Reaguji na netík: Tak to držím palečky ,pak se nám pochlubíš

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Reaguji na Aneee: no bud tam máš malo prášku do pečiva nebo nemáš uplně tuhý sníh.

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Mramorovaný korpus
od onasi » 20. březen, 2009 21:10
Recept, který jsme si cca před 15 lety přivezli z návštěvy od příbuzných v Mnichově
Do formy 23 cm:
 250g hladké mouky
 1prášek do pečiva (necelý)
 4 vejce
 240g cukru moučka
 150ml oleje
 100ml vroucí vody
 kakao
 kdo chce přidá trochu mandlového aroma
POSTUP PŘÍPRAVY

Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 120g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)

Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.

Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...
Pečeme-li jen světlou variantu, POZOR! Bez kakaa je těsto lehčí a musíme ubrat i množství prášku do pečiva, aby dort v troubě nevyskočil a pak nesplaskl...

Vyšleháme bílky.

Přidáme cukr a dál šleháme.

Stejně tak šleháme žloutky s cukrem a vanilkou.

Pak všleháme mouku s práškem do pečiva, vodu i olej.....

...i esenci...(ta nemusí být), pak vmícháme bílky. Třetinu těsta oddělíme a přidáme do ní kakao.

Do třetiny těsta dáme kakao. Na střed formy dáme lžíci tmavého těsta.

A na to dvě lžíce těsta světlého.

A tak postupujeme dál a dál...jednu tmavou a dvě světlé...

A hotovo!

Rozkrojený, upečený korpus.

arrow
profile_image
netík
od 1. 7. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Aneee: Já když jsem dělala vždy korpus tak taky nenabobtnal - dělala jsem piškotový a byl nízký - takže to beru tak, že nízký být má - budu dnes dělat tenhle http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=12308 a taky není zrovna vysoký.Reaguji na mystique: Krásnej

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené