Sezóna nachlazení je tady! Braňte se!

Rýma, kašel, teplota, únava, bolest v krku... Jsou vám tito společníci známi více než dobře? Pak zřejmě něco děláte špatně! Podívali jsme se na 5 nejčastějších mýtů a chyb, kterými tyto obtíže jen zhoršujete a rozebrali je na padrť. Tady jsou:

img

Rýma, kašel, teplota, únava, bolest v krku...

1. Dáváte si ruku před ústa, když kýcháte

Že tím děláte svým kolegům a rodině dobrou službu? To si bohužel jen namlouváte. Tak schválně – co s tou kapénkami a viry pokrytou dlaní uděláte? Běžíte hned k umyvadlu s desinfekcí a drhnete? Ale kdeže! Postupně těmito mikroskopickými škodily pokrýváte povrch kolem sebe – telefon, počítač, nádobí, ložní prádlo, prostě všechno na co sáhnete. Raději si vytáhněte papírový kapesník a kýchněte do něj. Pak jej prostě a jednoduše vyhoďte.

2. Pořádně se navlečete a okna pořádně zabedníte

Důležité je pravidelně větrat, jen tak může odnést bacily a viry s sebou. V přetopené místnosti bez cirkulace vzduchu se budete jen déle trápit. Navíc, teplý vzduch podporuje vysychání sliznice v nose, ústech a v očích, tedy oslabuje první linii obrany proti virům.

3. Berete antibiotika z minulé nemoci

Začátečnická a nejčastější chyba! Antibiotika jsou určena proti bakteriálním, nikoli virovým infekcím. S nachlazením vám tedy nepomohou. Navíc se pustí do střevní mikroflóry, kterou zpustoší jako vandalové květinovou zahrádku. Raději si dejte acylpyrin nebo paralen. Pokud se váš stav zhorší, běžte k lékaři.

4. Hladovíte

Že nemáte hlad, když jste nemocní? Ale máte, jen ho tak intenzivně necítíte. Tělo potřebuje dostatek tekutin a přísun stravy, aby se dokázalo nemoci bránit a nechyběla mu energie. Zaměřte se na vodu a zeleninu či ovoce.

5. Nemoci přecházíte

Čas je poslední dobou velmi cenná komodita – nikdo ho nemá nazbyt. Nemoc je ale třeba chápat jako volání o pomoc, které vysílá váš oslabený organizmus. Dopřejte mu potřebný čas na regeneraci, oplatí vám to. Pokud tak neučiníte a nachlazení či další obtíže budete přecházet, může se stát, že místo třídenního volna to bude jeden až dva týdny, klidně i v nemocnici.

Co může pomoct?

Lékaři obecně doporučují zvýšit příjem tekutin, zejména vody. „Doporučuje se inhalace bylinných odvarů, dále bychom měli konzumovat dostatek vitaminů, především vitaminu C a zvýšit příjem zeleniny a ovoce. Základem léčby je také snížení teploty, a proto jsou vhodnou metodou studené zábaly. Úlevu při kašli a problémech s dýchacími cestami vám rovněž přinese aplikace bylinné masti,“ radí MUDr. Markalousová.

A právě různé masti pomáhají při kašli a zhoršeném dýchání od nepaměti. Jejich výhoda je nesporná – po aplikaci zabraňují unikání vlhkosti a bylinné silice zároveň snadněji pronikají do zevních vrstev pokožky, přesně na místo určení.

zoom Zvětšit

Psí sádlo Dr. Weiss®

Velmi osvědčená je v tomto směru bylinná mast Psí sádlo Dr. Weiss®, která již svým názvem může připomínat vyzkoušené prostředky našich babiček. Jedná se o unikátní kombinaci 10 rostlinných extraktů a včelího vosku, jenž věrně kopíruje funkci a účinek původního živočišného sádla. Aplikuje se na hruď a záda, kde vytváří speciální ochranný film, zvyšuje prokrvení pokožky a usnadňuje odkašlávání usazeného hlenu. Inhalace silic navíc uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje dýchání. Díky svému bylinnému složení je Psí sádlo Dr. Weiss vhodné i pro citlivou pokožku dětí.

Zakoupit jej můžete ve své lékárně nebo na e-shopu www.zlekarny.cz.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.

NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.