Připomeňme si nejčastější mýty ve světě fitness, kterým mnozí stále věří

Dali jste si novoroční předsevzetí, že začnete žít zdravěji a zhubnete? Pokud jste to mysleli vážně a se zdravým stravováním a cvičením jste po týdnu nepřestali, přijde vám vhod přehled častých fitness mýtů, které vám mohou vaši cestu k cíli znesnadňovat.

Mýtus 1: Za každých okolností musíte snídat

zoom Zvětšit

Nemáte ráno hlad? Najezte se až později

Ačkoli se dlouhodobě traduje, že snídaně je základ dne, není to pravda. Jestliže na snídani nemáte chuť, nebo zrovna spěcháte a jídlo byste jedli ve stresu, klidně snídani vynechte. Nezpomalíte si tím metabolismus, ani nepřijdete o své pracně vybudované svaly. Zdravé a štíhlé tělo ovlivňuje celkový kalorický příjem rozdělený během dne do tolika jídel, kolik vám vyhovuje. Naše potřeby se liší.

Mýtus 2: Je nutné jíst co dvě až tři hodiny

Pokud máte po dvou hodinách od posledního jídla hlad, najezte se. V opačném případě nemusíte po nutričně vyváženém a sytém jídle řešit po 2–3 hodinách, co si dáte ke svačině. Pro svalovou hypertrofii sice může být vysokofrekvenční stravování lepší variantou vzhledem ke stimulaci svalového růstu, ale není to nezbytně nutné. Vaše svaly nezačnou ze dne na den mizet.

Mýtus 3: Po páté večer je jídlo zakázané

Nemáte-li v plánu spořádat večer u televize kbelík zmrzliny a zajíst to čokoládou, nemusíte se bát přibírání, i když se najíte až pozdě večer. Dokonce si můžete dát i porci sacharidů, zvlášť pokud budete mít po silovém tréninku či jiné sportovní aktivitě. Sacharidy společně s kvalitní bílkovinou zajistí dostatek stavebních látek pro regeneraci poškozené svalové tkáně vlivem tréninku.

Mýtus 4: Růst svalů zajistí pouze velký příjem masa

zoom

Svaly můžete budovat i bez masa

Zde máme rovnou dva mýty najednou. Zaprvé – bílkoviny jsou důležité, ale jejich množství se přeceňuje. Nejčastěji se objevuje názor, že je nutné přijmout 1,8–2 gramů bílkovin na kilo tělesné váhy. I když je to značně individuální, pro zdravé fungování lidského těla a dokonce i k budování a udržení svalů, stačí přijmout pouhých 0,8–1,2 gramů bílkovin na den. Dalším nesmyslem je to, že k budování svalů jsou nezbytné živočišné bílkoviny. Kvalitní bílkoviny se dají čerpat i z čistě rostlinných zdrojů a výsledky se stejně dostaví. Důležité je nastavení všech makroživin a správná kombinace zdrojů bílkovin, zejména v případě veganského stylu stravování.

Mýtus 5: Musíte jíst nízkotučné výrobky

Zapomeňte na všechny potraviny s nějakým rádoby zdravým označením – nízkotučné, nízkokalorické apod. Většina takto označených potravin je vysoce průmyslově zpracovaná a pro tělo nejsou tyto potraviny ničím prospěšné. Jedinými skutečně smysluplnými značkami na potravinách jsou BIO a FAIR TRADE. Je to jednoduché. Za základ stravy berte přirozené, minimálně průmyslově upravované potraviny. Jezte tuky v jejich přirozené podobě (avokádo, oříšky, semínka, různé druhy olejů – např. lněný, dýňový, kokosový, olivový) a nesnažte se je přehnaně omezovat. Povede to jedině k tomu, že tuky nahradíte větším množstvím sacharidů.

Mýtus 6: Jedině při kardiu nalačno zhubnete

zoom Zvětšit

Kardio dělejte podle toho, co vám vyhovuje

Zde opět platí jediná zásada. Pokud vám vyhovuje kardio nalačno, klidně ho dělejte, ale z hlediska hubnutí ranní kardio před jídlem neskrývá žádné zázračné benefity oproti aerobní aktivitě v jiném časovém úseku během dne, kdy jste najedení. Co se týká podpory spalování tuku je zásadní, že máte zvýšenou aktivitu a jste v kalorickém deficitu. Pro mě osobně je ranní běh bez snídaně utrpením nejvyššího kalibru. Jestliže běh nalačno z nějakého důvodu absolvuji, obvykle při tom nemyslím na nic jiného než na jídlo a běh si skoro vůbec neužiji. Výhodou je jedině to, že zrychlím. Mám totiž hlad.

Mýtus 7: Silový trénink musí bolet, jinak svaly nerostou

Pravdou je, že pokud se při tréninku ani trochu nezpotíte a skoro nevnímáte, že byste cvičili, děláte něco špatně. Není ale pravda, že po silovém tréninku vás musí bolet každý sval v těle, protože jinak svaly nerostou. Svalová bolest se většinou objevuje 24–48 hodin po tréninku, ale není nutným indikátor svalového růstu. Svaly rostou, jestliže máte správně nastavený trénink, což znamená, že je váš tréninkový plán adekvátní a svaly zatěžujete vyšší zátěží v podobě progresivního přetížení. Důležité pro růst svalů je také to, abyste dostatečně odpočívali a správně se stravovali.

Mýtus 8: Můžete zhubnout lokálně – třeba stehna

zoom Zvětšit

Zapomeňte na to, že zhubnete lokálně

Nic jako lokální hubnutí neexistuje! Tuk se odbourává z celého těla, nikoli pouze z problémové partie. Pokud hubnete, budete hubnout celkově z celého těla, ale protože je každý z nás jiný, je možné, že zrovna vy zhubnete nejdříve na stehnech, kdežto vaše kamarádka začne ztrácet tuk na břiše, zmenší se jí prsa (to je bohužel obvykle nechtěný efekt hubnutí u žen) a na stehna se dostane až nakonec – tedy pokud vytrvá ve správném stravování a bude cvičit kompletně celé tělo.

Mýtus 9: Silový trénink není vhodný pro ženy

Rozšířeným mýtem je to, že ženy zvedající v posilovně těžké váhy, začnou brzy vypadat jako muži. Předně ženy neprodukují od přírody takové množství testosteronu jako muži. Tento hormon je jedním z hlavních faktorů svalového růstu, proto přirozenou cestou se ženy jen sotva přiblíží k mužskému tělu. Pokud tedy budeme vycházet z toho, že jste žena, pravidelně cvičíte v posilovně, nebojíte se těžkých vah a zároveň neberete steroidy, pak bude výsledkem to, že získáte sexy vypracovanou postavu, navýšíte si bazální metabolismus a pozitivní vliv to bude mít i na vaše kosti a celkově lepší funkčnost těla. Ženský Arnold nebo Hulk se z vás jen tak nestane.

Mýtus 10: Vše je nutné měřit, vážit, počítat

zoom Zvětšit

Jsme posedlí technikou a sledováním dat

Tuším, že mnozí odborníci se mnou nebudou souhlasit, ale z mých zkušeností není nutné řídit se čísly. Co se týká tělesné hmotnosti, nedoporučuji řídit se osobní váhou. Často člověku spíše snižuje sebevědomí a rozežírá mozek. Na naší hmotnost má totiž vliv celá řada faktorů (jídlo, množství tekutin, menstruace, spánek, sůl, kortizol, sacharidy a glykogen, krev, poměr svalů a tuku v těle a další), proto váha nebývá dobrým ukazatelem. V případě vážení si jídla to může být efektivní v počátcích hubnutí, kdy si člověk hlídá nějaké poměry a není schopen odhadnout to od oka, nebo pokud se jedná například o závodníka ve fitness. Na druhou stranu, jestliže jíte potraviny v jejich přirozené podobě, vyhýbáte se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a sladkostem, jste schopni zhubnout a udržet si štíhlou postavu i bez zapisování do kalorických tabulek, což navíc bývá stresující a dlouhodobě neudržitelné. V neposlední řadě bych zmínila i různé chytré hodinky a podobné vymoženosti. Ve sportu se rozvinula kultura deníků a dat. Jsme doslova posedlí tím, jak daleko a rychle jsme se při posledním tréninku dostali, přitom zapomínáme na to nejdůležitější – užívat si to. V přípravě na závody se bez sledování dat obejdeme jen těžko, ale čas od času se vyplatí, když „zapomeneme“ veškerou techniku doma a pouze si vychutnáme radost z pohybu na čerstvém vzduchu.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?