Pomáhají vitamíny vlasům?

Napadlo vás, že investujete do vitamínových doplňků a tím příznivě ovlivníte zdraví vašich vlasů? Nenechte se zmýlit. Ani sebedražší pilulka neudělá s vašimi vlasy zázraky.

img

Chcete-li mít zdravou hřívu plnou lesku, zaměřte se na to, co jíte.

Myslete na zdravou životosprávu

Pro zdravé a krásné vlasy je ze všeho nejdůležitější správná životospráva a používání kvalitní vlasové kosmetiky. Vitamínové doplňky se obvykle doporučují tehdy, pokud je kvalita vlasů kvůli špatné životosprávě snížena. Nicméně pouhé polykání vitamínů nepomůže, byť v reklamách často slyšíme opak.

Chcete-li mít zdravou hřívu plnou lesku, zaměřte se na to, co jíte. Jezte pravidelně zeleninu a luštěniny. Vlasovým kořínkům prospívají oříšky (například para ořechy), a pokud přidáte do zeleninového salátu trochu panenského olivového oleje, regenerujete poškozené vlasy od častého žehlení, fénování apod.

zoom

Investice do kvalitní vlasové kosmetiky se vám vyplatí.

Správně zvolená vlasová kosmetika

Pokud chcete investovat do něčeho, co vaše vlasy posílí, dejte přednost kvalitní vlasové kosmetice před vitamínovými doplňky. Na trhu je celá řada produktů specializovaná na různé typy vlasů či konkrétní vlasové problémy. Nechte si odborně poradit a při pravidelném používání správné vlasové kosmetiky uvidíte již velmi brzy výsledky.

Chcete si (ne)účinnost vitamínových doplňků ověřit na vlastní kůži? Abychom vám usnadnili výběr, připravili jsme pro vás přehled nejdůležitějších vitamínů a jejich možných pozitivních účinků na vlasy. Pozor: Nemusíte je kupovat v krabičce. Najdete je v potravinách, které jsou nejen levnější, ale také mnohem účinnější.

Vitamín A, C, E

Vitamín A napomáhá produkovat správné množství mazotoku ve vlasové pokožce. Najdete ho v sýrech, rybách, masu, vejcích, špenátu, mrkvi, brokolici, meruňkách a broskvích. Zdravé a lesklé vlasy dodává vitamín C, který se nachází v citrusech, ananasu, rajčatech, paprice, křenu, květáku, jahodách, bramborech a zeleném pepři. Proti stárnutí vlasů pomáhá vitamín E, který vlasům dodává hebkost, vitalitu a zářivý lesk. Najdete ho v kukuřici, rajčatech, vejcích, játrech, celozrnných obilovinách, luštěninách a sojových bobech.

zoom

Většinu vitamínů najdete ve zdravých potravinách.

Vitamín B3, B5

Vitamín B3 zlepšuje prokrvení vlasové pokožky, pomáhá vlasy hydratovat a regenerovat. Najdete ho například v pivovarských kvasnicích, pšeničných klíčcích, rybách, kuřecím a krůtím mase. Vitamín B5 zabraňuje vypadávání vlasů a jejich šedivění. Pozitivně ovlivňuje také jejich růst. Najdete ho v rybím mase, játrech, pivovarských kvasnicích, melase, celozrnném pečivu a mléčných výrobcích.

Kyselina PABA, GLA

Pro kyselinu paraaminobenzoová (PABA) je charakteristické, že zabraňuje předčasného šedivění vlasů a chrání vlasy před škodlivým UV zářením. Chcete-li si PABA dopřát v potravinách, zvolte játra, pivovarské kvasnice, fazole, citrusy, hroznové víno, obilné kličky, melasu, rýži či otruby.

Esenciální mastná kyselina gama-linolenová (GLA) pomáhá při léčbě suchých vlasů, podporuje jejich zdraví a příznivě působí také na vlasovou pokožku, pleť a nehty. Ve kterých potravinách se GLA nachází? Najdete jí například v rybím tuku, lněných semínkách, pupalkovém oleji a semenech černého rybízu.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.