Nejkrásnější úsměv je ten zdravý. Jak na to?

Upřímným a zářivým úsměvem si své okolí dokážeme získat mnohdy rychleji než mnoha slovy.

Věnujeme však svému chrupu dostatečnou péči a pozornost? Zatímco na prevenci u praktického lékaře zapomene málokdo, prevence u zubního lékaře jakoby pro mnohé ani neexistovala. Kromě pravidelných návštěv dokážeme mnohé i sami doma – pravidelným čištěním zubů a vhodnými dentálními doplňky jako jsou ústní voda, mezizubní nit a mezizubní kartáček.

Zdravý jídelníček pomůže 

Největším nebezpečím pro zdravý chrup jsou cukry, které mikroorganismy v měkkém zubním povlaku přeměňují na kyseliny. Ty snižují pH v ústech a dochází k rozpouštění (demineralizaci) zubní skloviny. Pokud chceme zuby chránit, musíme co nejdříve tento proces zvrátit, aby došlo k vzestupu pH v ústech a obnově poškozené skloviny (remineralizaci). Do svého jídelníčku bychom proto měli častěji zařadit tmavé pečivo, ryby, syrovou zeleninu a k pití převážně neslazenou vodu. 

Důkladná péče chrání zdraví zubů 

Krásného úsměvu docílíme pravidelnou a správně prováděnou péčí o chrup, tedy čištěním zubů. Ideální by bylo, čistit si zuby po každém jídle, které obsahuje cukr, minimálně však dvakrát denně – ráno a večer alespoň dvě minuty. Nutné je čistit všechny zubní plošky včetně vnitřních a těch, které jsou za posledními stoličkami. Vhodnější jsou zubní kartáčky s menší hlavičkou, k čištění prostor mezi zuby pak zubní nitě a mezizubní kartáčky. Účinně chránit zubní sklovinu před zubním kazem pomůže také pravidelné denní používání zubní pasty s fluoridy, které je možné doplnit ústní vodou s fluoridy. 

Zabraňte zubnímu kazu 

Pamatujte, že zubní kaz je nejčastější chronické onemocnění na světě, které postihuje až pět miliard lidí a je příčinou mnohého trápení, od bolesti až po ztrátu zubu. V některých případech může zubní kaz způsobit závažné zánětlivé komplikace ohrožující zdravotní stav člověka. „Hlavní faktory, které negativně ovlivňují zdraví našich zubů, jsou strava s vysokým obsahem cukru, špatně prováděná ústní hygiena a v neposlední řadě také nedostatečný příjem fluoridů v zubní pastě či ústní vodě,“ uvádí doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc., členka Aliance pro budoucnost bez zubního kazu (ACFF) pro Českou republiku. Hlavním cílem této iniciativy je dosáhnout, aby všechny děti narozené po roce 2026 prožily svůj život bez velkých zubních kazů (tzv. kavit). Pomoci by k tomu měla především důsledná osvěta. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Životní styl komerční článek

Tohle asi není text pro lidi, kteří nevydrží chvíli sedět, zkoumají své výsledky a snaží se dosahovat lepších a lepších výkonů. Tohle píšu pro ty z nás, kteří si uvědomují důležitost pohybu pro zdravé tělo i mysl, chtějí si ho pravidelně dopřávat, ale netouží vítězit v soutěžích. Nebo vypadat jako hvězda akčního filmu z osmdesátek.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!