Mýdlo, parfémy, oblečení aneb nejčastější dráždiče pleti

Svědění, pálení a zarudlá pokožka jsou běžnými příznaky podráždění pleti. Přečtěte si, co vaši pokožku nejčastěji irituje.

Pokud zaznamenáte příznaky podrážděné pokožky, neberte je na lehkou váhu. Počáteční nevinné zarudnutí a lehké svědění se může časem zhoršovat a rozvinout v alergii nebo ekzém. Představujeme vám nejčastější iritanty pokožky, na které byste si měli dát pozor.

Oblečení

Vlna a další drsné látky mohou způsobovat podráždění pokožky a zvláště lidé, kteří trpí atopickým ekzémem, by se jim měli vyhnout. Pokud máte citlivou pokožku, je pro vás nejvhodnější oblečení z čisté bavlny nebo z polyesteru, nevhodné jsou naopak látky, které jsou neprodyšné a pomalu schnou. Látka sama o sobě podráždění nemusí způsobovat, problémem mohou být barviva a další chemické látky používané při zpracování látky.

Mýdlo 

Podrážděná a suchá pokožka může být také výsledkem častého mytí rukou. Mýdlo patří mezi nejčastější kožní iritanty, ať už je reakce způsobená obsaženým parfémem, barvivem nebo právě častým mytím, které zbavuje pleť přirozeného mazu. Pokud máte po mytí rukou zarudlou pokožku, dbejte na důkladné smytí mýdla vodou nebo se poohlédněte po mýdle určeném přímo pro citlivou pleť.

Přípravky na uklízení

Od přípravku na mytí nádobí po leštěnku na nábytek - většina produktů na uklízení obsahuje silné chemikálie, které mohou mít negativní dopad na vaši pleť. Mezi nejčastější dráždiče pleti patří přípravky na mytí oken a koupelen. Pro minimalizování rizika podráždění pokožky vždy při uklízení používejte rukavice a nechte okna otevřená.

Parfémy

Parfémy a parfémovaná kosmetika patří mezi velmi problematické látky, které jsou zodpovědné za mnoho alergických reakcí. Pokud dermatolog zjistí, že vaše potíže způsobuje jedna z více než 5000 druhů vůní, které se používají v mnoha kosmetických produktech, bude nejrozumnější vybírat si jen neparfémovanou kosmetiku.

Pleťové krémy

V případě pleťových krémů je někdy těžké určit, zda za zarudnutím pleti stojí alergie nebo je to jen důkaz, že produkt funguje. AHA kyseliny a glykolické kyseliny používané v mnoha krémech totiž mohou způsobit i dočasné začervenání pleti. Zpozornět byste však měli při pocitu pálení. Dalšími problémovými složkami pleťových krémů jsou parabeny, kyselina askorbová a konzervační prostředky, které prodlužují životnost výrobku.

Prášky na praní

Velmi častým jevem je vyrážka způsobená prostředkem na praní prádla. I když je svěže vonící prádlo lákavé, raději si vybírejte neparfémované prášky na praní a ujistěte se, že vaše pračka prádlo pořádně vymáchá. Dokonce i bezbarvé a neparfémované prášky na praní totiž mohou dráždit pokožku, pokud nejsou při máchání z prádla pořádně odstraněny.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.