Kolumbus, pryskyřice a ženská přitažlivost

Když se Kryštof Kolumbus kolem roku 1474 vydal na ostrov Chios v Egejském moři, měl pro to dva důvody. Jedním bylo hledání schopných námořníků a tím druhým byla pryskyřice z chioského řečíku lentišku, místní varianty stromu rostoucího v celém Středomoří.

img

Masticha podporuje hojení a obnovu pokožky. Brání rozpadu kolagenu a dezinfikuje poranění.

Kolumbův podnikatelský záměr

zoom Zvětšit

Masticha vytéká s přesných řezů

Masticha, jak se tato substance nazývá, byla v Kolumbově světě a dlouho před Kolumbem velmi známá a ceněná pro blahodárné účinky na lidský organismus.

Nikdo tehdy nevěděl a tajemstvím to do jisté míry zůstává i dnes, proč je unikátní právě jen řečíková pryskyřice z Chiu, a to dokonce jen ta získávaná v malé oblasti na jihu ostrova. Nebylo známo a ani současné výzkumy to přesně neříkají, jak je možné, že masticha dokáže hubit bakterie, hojit rány, obnovovat pokožku, léčit choroby trávení i krevního oběhu. Spekuluje se, že unikátní vlastnosti mastiše dává místní červená půda nebo příměs popela z dávného sopečného výbuchu nebo prostě jen specifické chioské klima. V každém případě Kolumbovým motivem nebyl výzkum zázračných schopností mastichy, ale jen jejich obchodní využití a touha po výdělku (dnes bychom to označili za podnikatelský záměr).

Ženě zlato nebo mastichu

Obchod s mastichou býval v mnoha historických obdobích cestou k bohatému výdělku, protože masticha se vyvažovala zlatem. Pár zrnek ztuhlé pryskyřice nasládlé ovocné chuti umožňovalo například v přístavech tehdejší Janovské republiky zaplatit útratu za celý hostinec. Pokud v Anatolii (v dnešním Turecku) muž obdaroval ženu trochou mastichy, projevil jí nejvyšší náklonnost. Z toho je zřejmé, že mít pár pytlů kvalitní mastichy znamenalo, že jste opravdový boháč. Ovšem jako každé bohatství přitahovala i masticha zloděje a piráty, takže je historie obchodu s mastichou plná potopených lodí a vypálených vesnic. Známý obraze od Delacroix připomíná i zmasakrování celého ostrova, za nímž stála tehdejší snaha Osmanů o zachování kontroly nad prosperujícím obchodním odvětvím.

Mastichový háj na Chiu

Dnes to zní jako pohádka, ale realita minulých staletí byla taková, že masticha jako fenomenální substance byla ceněná podobně jako drahé kovy. Nedokážeme poměřit, jak se obdarovaná žena tvářila, když po návratu manžela z cest dostala darem pár mastichových zrnek místo prstene s kamenem, v každém případě víme, že takové dárky ženy dostávaly.

A proč by vlastně měli marnivé ženy ocenit pryskyřici před zlatem? Zkuste si třeba všimnout, že pokud je v historických románech z Arábie, Osmanské říše nebo Středomoří zmiňována nějaká luxusní prostitutka (vlastně, co to vůbec je „luxusní“? asi žádaná a nákladná) často je zmínka i o žvýkání pryskyřice. Ženy, které si to mohli dovolit, pravidelně užívali mastichu pro zvýšení přitažlivosti. Masticha totiž, pokud se žvýká surová, bělí zuby a zbavuje je povlaku, provoní dech a zbavuje ústa nežádoucích bakterií. Vedle toho masticha přidávaná ve formě prášku nebo oleje do pleťových mastí obnovuje pokožku, redukuje zvrásnění a pleťové vady.

Mastichové mýty a fakta z pohledu současné vědy

zoom Zvětšit

Ratolest řečíku lentišku

Už ve starověku (říká se „již staří Řekové“, ale u mastichy platí „již staří Egypťané“) byla masticha mimořádně ceněná. Obchod s ní je zmiňován ve Starém zákoně a popis užívání nechybí v díle žádného významného starověkého lékaře od Hippokrata až po Galéna. Ve středověku a raném novověku se Janované, tehdejší vládci Chiu, postarali o ochranu a opevnění vesnic produkujících mastichu, zorganizovali pěstování a obchod, čímž dali základ dnešní asociaci pěstitelů mastichy a kontrolované produkci surovin, která se pyšní evropským chráněným označením původu Masticha z Chiu.

Jak bylo již řečeno, účinky mastichy jsou známé tisíce let, ale v 70. letech minulého století začali nejrůznější výzkumy, které měly účinnost potvrdit a přitom odhalit složky, které za zázračnými účinky stojí. Výsledky výzkumů nelze sice shrnout v několika větách, ale pro zjednodušení můžeme konstatovat několik závěrů:

  • Masticha podporuje hojení a obnovu pokožky.
  • Brání rozpadu kolagenu a dezinfikuje poranění.
  • Masticha blahodárně působí v procesu zažívání od úst až po střeva.
  • Působí antibakteriálně a prokázalo se, že zabíjí helikobakter pylori, původce žaludečních vředů.
  • Masticha snižuje obsah cholesterolu v krvi. Není sice známo, proč, ale výzkumy to jasně prokázaly.
  • Stejně není jasné, jak dokáže masticha stimulovat krevní oběh, až na to, že se prostě podařilo tento fakt potvrdit.

Bohužel, stále neznáme tajemství mastichy a přesnou příčinu účinnosti pryskyřice sklízené právě na ostrově Chios a důvody, proč pryskyřice z jiných míst nemá žádnou se zvláštních vlastností té chioské.

Dnešní využití mastichy

zoom Zvětšit

Slzička právě sebrané mastichy

Pěstování a produkce mastichy dnes podléhá přísné kontrole asociace pěstitelů, která sídlí v hlavním městě ostrova. Masticha a produkty z ní se vyvážejí do celého světa a obchod s mastichou stojí za faktem, že v dnešním Řecku je ostrov Chios svým bohatstvím a prosperitou tak trochu zjevením.

Většina mastichové produkce je zcela přírodní. V kosmetice se nepoužívají žádné ropné nebo syntetické příměsi. Většina výrobků je vybavena certifikáty eco-bio od renomovaných evropských laboratoří.

Přestože se s obsahem mastichy vyrábí kdeco od likérů přes cukrovinky až po zubní pasty, my se zaměřme na účinné produkty, využitelné i českými ženami.

Žvýkání a užívání mastichy

Odmyslete si, že stejnou mastichu, kterou si přivezete z Řecka nebo koupíte tady v Čechách, žvýkala prominentní sultánova souložnice. Zaměřte se na to, co vám může přinést. Kromě toho, že žvýkání mastichy je prostě zábavné, je hlavně prospěšné. Hlavně přirozeně očistíte zuby, zbavíte je usazenin a nažloutlé barvy. Důležité je, že prostým působením mastichy v ústech zničíte bakteriální zárodky, čímž nejen prospějete zubům a dásním, ale také zabráníte možnému nežádoucímu zápachu z úst. Se slinami se masticha dostává i do žaludku a prospívá vašemu zažívání.

V případě konkrétním problémů, jako jsou třeba žaludeční vředy, se doporučuje polykat mastichový pudr, který lze koupit ve formě kapslí nebo v dózách.

Kromě surové mastichy se prodávají také žvýkačky s příměsí mastichy. Ty sice mají určitou účinnost, ale s čistou surovou mastichou jsou nesrovnatelné. Žvýkačky pořiďte svým dětem, ale samy zkuste surové kousky pryskyřice, které se označují také jako slzy.

Regenerace pleti

Použití mastichy při péči o pleť je také tradiční. Současná pleťová kosmetika s mastichou slibuje přímo zázračné účinky při redukci vrásek, omlazení a prosvětlení pleti. V kombinaci s extraktem z vinných jader je na trhu například krém, který vypíná pokožku jako botox. Pro starší ženy jsou nabízeny přípravky typu liftosome, které využívají kombinaci mastichy s dalšími středomořskými bylinami pro vytvoření velmi účinného přípravku na regeneraci pleti.

Vedle toho je masticha velmi účinná v péči o mastnou a aknetickou pleť. Na trhu dostupná řada mastacne je již dnes velmi populární i v Čechách.

Péče při vypadání vlasů

Nabídka mastichových šampónů, vlasových masek a kondicionérů je velmi široká a nemá smysl ji popisovat detailně. Vyzdvihnout je ale vhodné vlasová tonika a šampóny, které dokáží zcela zastavit vypadávání vlasů a v některých případech dokonce i stimulují růst a zejména hustotu vlasů.

Masticha na boky a zadeček

I v oblasti tělové kosmetiky najdete na trhu množství sprchových gelů, tělových krémů a dalších přípravků, které si zamilujete jak pro jejich vůni, tak pro jejich účinnost. Zcela unikátní jsou ale mastichové přípravky na redukci celulitidy, podkožního tuku a celkové zpevnění partií boků, stehen a hýždí. I v Čechách lze koupit řadu Liposvelte. Tu určitě vyzkoušejte, pokud nejste s uvedenými partiemi spokojena.

Závěrem zpět ke Kolumbovi

zoom Zvětšit

Mastichové stromy připravené ke sběru

Víme, že Kolumbova předamerická cesta na Chios byla motivovaná obchodem, neznáme ale jeho pocity a nevíme, jestli na ostrově tak dlouhou dobu pobýval jen kvůli obchodu nebo i proto, že byl prostě okouzlen krásnou přírodou, nádhernými plážemi a pohodou života. Pokud chcete zjistit, jak to asi bylo, musíte se sami vypravit na Chios nebo aspoň vyzkoušet, co člověku a specificky ženě přináší chioský poklad, fenomenální masticha.


Autor: Zuzana Linhartová, www.MasticSpa.cz


Fotogalerie

 

Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Oblečení komerční článek

Ve světě módy pomalu ale jistě mizí nejrůznější tabu. Hranice mezi sportovním oblečením a společenským oděvem je stále tenčí a tenčí a u některých kousků ani nepoznáte, máte-li je obléct do divadla či do tělocvičny. Dnešní doba je jako stvořená pro hledání kreativních způsobů propojení pohodlí a stylu a zařazování sportovních prvků do běžného šatníku. Jak můžete i vy jednoduše zakomponovat sportovní oblečení do elegantních a stylových outfitů?



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.