GinTonic nás baví! Najdete svou TOP variantu?

Kdyby sázkové kanceláře přijímaly sázky na úspěch a popularitu drinků, figuroval by před nemnoha lety GinTonic mezi jasnými outsidery.

Svá nejlepší léta zažíval v časech britské koloniální slávy a byl po léta synonymem drinku bez špetky invence. Dnes jeho nepřeberné variace boří dřívější pravidla a GinTonic okupuje první příčky barových hitparád. 

London Dry Gin zachráněn – spása přišla ze Španělska

zoom Zvětšit

www.sirupy-koktejly.cz

Stejná sklenice, minimální ozdoba, chuťově unifikované giny smíchané se zaměnitelnými průmyslovými toniky, to byl typický unavený GinTonic posledních desetiletí. Signál, který vdechnul legendárnímu drinku nový život, přišel z živoucích španělských a portugalských barů. Stěží už zjistíme, který z barmanů se jako první podíval na klasický drink s odstupem, zahodil dříve „povinnou“ high ball sklenici, popadnul objemnou vinnou číši, naplnil ji ledem, ovocem a kořením, které již bylo použito při destilaci ginu. Stěží ale tušil, co se v té chvíli rozjíždí! 

Chuť ginu se neztratila, právě naopak! Získala na svěžesti. Tohle nebyl pouhý gintonicový tuning, tady někde začala ginová revoluce, která se rozběhla mezi bary jako padající kostičky domina. Odstartovala velká gastro hra, kterou bychom mohli nazvat jako „Sestav si svůj GinTonic“. Barmani napříč Evropou začali experimentovat s nepřebernými ingrediencemi, hosté tříbit svou chuť, čich a vkus. Než zareagovaly velké lihovarnické molochy, vtrhly na trh desítky a stovky nových výrobců ginu, kteří při jeho výrobě používají kromě povinného jalovce ty nejroztodivnější botanické složky, tzv. botanicals. 

Hledejte SVŮJ GinTonic, pátrání začíná právě teď! 

zoom Zvětšit

www.sirupy-koktejly.cz

„Kolik lidí, tolik chutí – a při pátrání po tom vašem GinTonicu platí více než kde jinde, že už cesta je cíl,“ říká Radim Habarta, brand manager PerfectGinTonic konceptu firmy Zanzibar s.r.o., dovozce řady prémiových ginů, speciálního koření, extraktů, sirupů a pyré značky Monin. „Někdo přísahá na citrusovější tóny v suchých ginech, jako např. v MASTER´S GINU, jiný už hledá speciality jako plody baobabu použité při destilaci WHITLEY NEILL, další si rád připlatí za dokonalost řemeslné výroby s použitím tradičních alchymistických postupů u COPPERHEAD GINU. Zkrátka s novým pohledem na GinTonic se otevřel profesionálům i amatérům nový, velký a ne úplně probádaný svět. Spoustu pomůcek na jeho poznávání nabízí naše firma například na svém e-shopu www.sirupy-koktejly.cz. Tak hodně zážitků na cestě!“, vzkazuje Radim Habarta. 

Projděte i vy proslulé i méně známé bary a zkuste si sami pro sebe sestavit tabulku těch nejnápaditěji vytvořených GinToniců. Budete se divit, jak snadno tento drink dokáže oddělit zrno od barových plev, přemýšlivé mixology od „navoněné bídy“, kreativce od pouhých snobů. A pak se pusťte do své domácí tvorby! 

Pár typů pro vlastní dokonalý gintonic: 

  • použijte sklo balónovitého tvaru (např. na víno nebo cider)
  • sklo před použitím co nejvíce vychlaďte
  • na 1 díl ginu použijte 4 díly tonicu
  • nevymačkávejte citron a buďte opatrní při práci s dužinou citrusů, ničí bublinky, které jsou nositelem svěžesti
  • kůrou citrusů můžete ochutit led nebo vnitřní okraje sklenic, spirálou kůry zdobíme
  • tonic nalévejte s citem, cílem je bublinky zachovat, ne zničit. Nepodceňujte kvalitu toniku!
  • do drinku vkládejte bylinky a koření, ze kterých byl destilován použitý gin
  • zdobte! Na drink musíte dostat chuť už od pohledu 
ALE HLAVNĚ
  • Experimentujte! S giny, kořením, ozdobami, příchutěmi, které dodáte třeba sirupy nebo ovocnými pyré
  • Nebojte se porušovat pravidla. Třeba i ta naše :-)! 


Komentáře

7939
Článek dobrý, obrázky krásné, .... ale k čemu vlastně sirupy, ovocné pyré a hledání složitostí tam, kde nejsou potřeba ?!
Kensington gin + Schweppes tonic + led = není co vylepšovat !
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!