Jak řešit infekci močových cest

Infekce močových cest je velmi nepříjemná. Nemoc, se kterou se setkala téměř každá lidská bytost. Může se vás týkat na jaře, v létě, na podzim i v zimě. Jak ji řešit?

img

Močový měchýř není nic jiného než orgán, který shromažďuje moč vytékající z ledvin. Vylučuje se močovou trubicí. Močový měchýř tak funguje jako pružný tank. Jeho kapacita se pohybuje od 250 do 700 ml, ale může sahat až do objemu 1 litru. Nachází se v malé pánvi. Plnění močového měchýře způsobuje zvýšení tlaku, což zase způsobuje tlak. Měli bychom vydávat asi 3 litry moči denně.

Jaké jsou příčiny infekce močových cest?

Infekce močových cest obvykle postihuje ženy. Je to kvůli anatomii močového systému. Délka ženské trubice je až 5 cm, zatímco délka muže je až 20 cm. Proto bakterie, které způsobují zánět, mají mnohem kratší a snadnější cestu k močovému měchýři. Neméně důležité je také umístění měchýře u ženy, nachází se v ústí pochvy a konečníku, což také nese rizika spojená s přenosem mikroorganismů. Nejčastější příčinou zánětu dolních močových cest jsou proto bakterie, infekce také způsobují naše vlastní mikroorganismy. Infekce močových cest se nejčastěji vyskytuje, když máme sníženou imunitu, tělo je sterilizováno antibiotiky, jsme znepokojeni stresem a únavou a necháme spodní části těla prochladnout. Nesprávné oblečení má také významný dopad, zejména v zimě, kdy lze nachladnout velmi snadno. Bohužel, účinky můžeme cítit později na záchodě. Kromě toho příliš těsné spodní prádlo také nepřispívá k našemu zdraví.

Jaké jsou první známky infekce močových cest?

Infekce močových cest má obvykle silné příznaky a není možné je rozeznat. V dolní části břicha a při močení je svírání, pálení, bolest. Pravděpodobně nejtypičtějším příznakem je neustálá potřeba močení, přestože je množství moči zanedbatelné. Není neobvyklé, že naše tělesná teplota stoupá, zatímco bojuje s tímto nepříjemným onemocněním. Tyto příznaky by neměly být podceňovány, neléčená infekce dolních močových cest se může rozšířit do ledvin.

Jak tuto infekci řešit?

  • V první řadě byste měli hodně pít. Doplňte tekutiny, nejlépe čistou nesycenou minerální vodou. Čím více pijete, tím více bakterií vyplavujete z těla. Tak chytrý mechanismus našeho těla funguje
  • Pijte brusinkovou šťávu, dostanete ji v jakékoli lékárně nebo bylinářství. Čistou brusinkovou šťávu můžete smíchat s pomerančovým džusem a vypít asi sklenici denně.
  • Postarejte se o teplo ve spodních částech těla. Nepřipusťte prochladnutí. Vložte si na břicho láhev s teplou vodou a přikryjte se vlněnou přikrývkou.
  • Pijte také urologické směsi. V lékárnách či prodejnách bylin najdete již namíchané směsi. Uleví vám i od případné bolesti.
  • V případě velké bolesti, horečky, krve v moči, či zimnice ihned vyhledejte lékaře.

Prevence. Jak se chránit před infekcí močových cest?

  • Používejte přírodní spodní prádlo, nejlépe z bavlny
  • Nikdy nezadržujte moč
  • Pamatujte na správnou hygienu, zejména po pohlavním styku
  • Používejte kvalitní intimní hygienu
  • Nenechávejte záda odhalená, když je zima
  • Z času na čas pijte brusinkovou šťávu nebo bylinný čaj z měchýře
  • V létě noste vzdušné oblečení
  • Postarejte se o vhodné pyžamo vyrobené z přírodního materiálu 


Komentáře

Žakuja
Předloni jsem toměla snad 5x, od té doby nic. Fakt děsný, hlavně ta bolest
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?