5 kontroverzních diet, které hýbou světem

Při honu za štíhlým tělem jsou mnozí ochotni zkusit takřka cokoliv. Existují například diety, které můžou být do jisté míry účinné, ale pro tělo nejsou zdravé. Některé z nich jsou dokonce nebezpečné. Podívejme se společně na nejčastější kontroverzní diety, nad kterými odborníci kroutí nevěřícně hlavou.

OMG dieta aneb deset kilogramů za šest týdnů

zoom Zvětšit

Nebojte se jíst ovoce a zeleninu

Odborníci na výživu neustále upozorňují na to, že rychlé hubnutí není efektivní a dlouhodobě udržitelné. Mnozí přesto neváhají držet kontroverzní dietu, jakou je například dieta zvaná OMG, která je populární i mezi světovými celebritami. Touha vyzkoušet OMG dietu pak spočívá nejspíš v tom, že je na ní možné shodit až deset kilogramů za pouhých šest týdnů. Kromě toho je jejím autorem odborník na výživu a osobní trenér, což budí v lidech důvěru. Ostatně nelze říct, že by všechna pravidla této diety byla špatná či nesmyslná. Dát si na večeři lehké jídlo, ráno studenou sprchu, pravidelně cvičit, zařadit do jídelníčku více bílkovin a omezit cukry nebo se vyhýbat alkoholu je v rámci zdravého životního stylu naprosto v pořádku. Ale nutnost vyřadit z jídelníčku určité druhy ovoce či radikální omezení sacharidu už tak v pořádku být nemusí, zvlášť když se pravidelně hýbete. Zásadní problém pak spočívá v již zmiňované rychlosti hubnutí při této dietě. Rychlé hubnutí má svá negativa, většina odborníků doporučuje hubnout pomalu, maximálně půl až jeden kilogram týdně. Jinak hrozí jojo efekt.

Proslulá tukožroutská polévka

Tukožroutská polévka se drží na předních místech podivných diet už dlouhou řádku let a stále má své příznivce. Důvodem je pravděpodobně opět to, že pokud člověk dietu striktně dodržuje, může se těšit z rychlé ztráty kilogramů. Stejně jako u většiny extrémních diet jde však o krátkodobý úbytek na váze. Obvykle totiž dochází k tomu, že po návratu k normálnímu typu stravování se dostaví nechvalně známý jojo efekt. Kromě toho ani ten největší dietář nejspíš nechce jíst celý život jen zeleninovou polévku. Dieta je totiž postavená výhradně na konzumaci husté zeleninové polévky, které můžete sníst během dne jakékoliv množství, jelikož polévka obsahuje minimum kalorií. Během týdenní diety se tak dá údajně zhubnout okolo tří kilogramů. Mnozí jsou ale schopni držet ji podstatně déle, i když z dlouhodobého hlediska je tato dieta naprosto nevhodná

Atkinsova dieta plná mrtvých zvířat

zoom Zvětšit

Všeho s mírou, masa obzvlášť

Atkinsova dieta je jedna z dalších kontroverzních a zároveň oblíbených diet. Spočívá v drastickém omezení sacharidů, naopak umožňuje jíst neomezené množství masa včetně tučného, dále mléčných výrobků a vajec. Pomineme-li dopad, jaký má tento typ stravování na životní prostředí – konkrétně na zvířata, pak je nutné podotknout, že nadměrný přísun živočišných bílkovin může mít podle některých odborníků negativní dopad na ledviny a játra. V ohrožení jsou i naše cévy a srdce. Podle lékařů totiž nadměrná konzumace vysokotučných výrobků zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních a nádorových onemocnění. Kromě možných zdravotních potíží, je velkou nevýhodou této diety to, že musíte vyřadit celou skupinu základních potravin a omezit dokonce i konzumace ovoce a zeleniny. Proto je naprosto nezbytná konzultace s odborníkem při tvorbě stravovacího plánu pro zajištění dostatečného množství všech potřebných živin. Z dlouhodobého hlediska je Atkinsova dieta stejně jako ty předešlé spíše nevhodná. Lidem se zdravotními problémy může uškodit i v kratším časovém období.

Dukanova dieta oblíbená mezi kulturisty

Na podobné bázi jako Atkinsova dieta je postavena Dukanova dieta, ve které jsou rovněž omezeny sacharidy a zvýšený příjem bílkovin. Díky tomu má tato dieta své příznivce i v řadách sportovců, zvlášť z oblasti fitness. Důvodem je to, že v první fázi této diety se jedí pouze bílkoviny. Člověk, který tuto dietu dodržuje může efektivně ztrácet tuk, ale zároveň nepřicházet o své pracně vybudované svaly. Aby však došlo k tomuto kýženému efektu, je nutné věnovat se pravidelně a intenzivně silovým tréninkům. Nicméně i když tato dieta obvykle funguje, lékaři ji nedoporučují, protože přetěžuje tělo bílkovinami. To může být nebezpečné pro ledviny, ale i pro oběhový systém. Nehodí se proto pro lidi s dlouhodobými zdravotními potížemi. Úskalím této diety je také to, že obsahuje nedostatek kvalitních tuků a olejů, nedostatek vlákniny a řady dalších živin. Stejně jako u předchozích diet hrozí vysoký jojo efekt při nezvládnutí jednotlivých navazujících fází diety.

Dieta podle krevních skupin

zoom Zvětšit

Jsou ryby zdravé, či nikoliv?

Principem diety je, že jednotlivé krevní skupiny mají přesně určené potraviny, které danému člověku prospívají a potraviny, které mu naopak škodí. Dá se ale podle toho sestavit plnohodnotný jídelníček, na kterém člověk i zhubne? Pravdou je, že krevní skupiny mají odlišné antigeny s osobitou chemickou strukturou. Z toho může vyplývat, že některé krevní skupině skutečně bude více vyhovovat například jídelníček založený spíše na rostlinné stravě, jiná by se pro změnu měla vyhýbat luštěninám nebo omezit obiloviny. Stejně tak je ale pravda, že mnozí odborníci upozorňují na zdravotní rizika plynoucí z držení této diety. Podle nich striktní dodržování konzumace potravin, které jsou pro jednotlivou krevní skupinu povoleny, může vést k nedostatku některých živin. Řada lidí se mimo to sice striktně drží povolených potravin, ale už neřeší jejich kalorickou hodnotu nebo zdravotní přínos. Například je značný rozdíl dát si na páře připravenou čerstvou rybu nebo smažené rybí prsty z polotovaru.

Udělejte si jídelníček podle vlastních pravidel

Pokud se chcete cítit ve svém těle dobře, být zdraví a štíhlí, začněte se stravovat takovým způsobem, který se shoduje s vašimi aktuálními potřebami. V případě, že nějaké potraviny omezujete či ze svého jídelníčku zcela vyřazujete, mělo by to být v důsledku laktózové intolerance, celiakie nebo dalších problémů. Nikoliv na základě toho, že vám někdo tvrdí, že díky tomu zhubnete. Navíc k získání postavy snů a zlepšení zdravotního stavu mnohdy stačí, že začnete jíst skutečné potraviny a vyřadíte nebo alespoň omezíte potraviny, které jsou z vysoce průmyslově upravovaných potravin. Nebojte se udělat si jídelníček podle vlastních pravidel, ale dejte přednost kvalitě, čerstvosti, lokálním potravinám a jednoduchosti v přípravě jídel. A v neposlední řadě se nezapomínejte každý den hýbat, ale i odpočívat. Výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!