Receptov je dosť na nete, ale nikde neuvedú, akú má potom marmeláda trvanlivosť. V jednom recepte sa ma použiť patosa - konzervant. V ďalšom sa ma použiť gelfixextra. Gelfix extra je tiež konzervant? Potrebujem, aby mi marmalády vydržali ten rok. Díky za rady.

Ešte dotaz. Niekde píšu, 1 kg cukru a v ďalšom recepte kilo želírovacieho cukru. Tak som zmetená. Tzn, že nie v každom recepte musí byť nutne použitý želírovací cukr?

arrow
profile_image
mmenie
od 13. 6. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Nemusí být všude želírovací cukr, většinou tam, kde je, tak není ten gelfix a podobně. My doma zavařujeme vždycky s gelfixem, na něm je recept, kde už pak nezavařujou, takže z toho usuzuju, že je to konzervant, ale my marmeládu vždycky radši zavaříme a vydrží nám klidně tři roky

arrow
profile_image
lila_star
od 29. 4. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Záleží jakou marmeládu děláš. Třeba pokud ji děláš z rybízu nebo angreštu, tak to ovoce má samo o sobě dost schopnost želírovat a v pohodě to vydrží zavařený i dýl než rok bez jakýchkoli konzervačních přípravků. Pokud jsou to jahody nebo něco takového, tak tam doporučuju ten gelfix.

Ok. A potom, keď naplním sklenice, mám ich dať do zavarovacieho hrnca a tým vydržia déle než rok-tak som to pochopila. Zavařovací hrnec je niečo ako konzervant..?

Do jahodové marmelády je dobré přidat lžíci citr.šťávy, právě, aby marmeláda zhoustla. Protože jahody obsahují málo pektinu (ten způsobuje to zhoustnutí).
Doporučuji Ti vyber si jeden recept a podle toho se řiď.
Já už kolik let dělám podle tohot receptu: 1,2 kg jahod, 500 g cukru krupice, 1x Gelfix Extra od Dr. Oetkera a lžíci citronu. Lahvičky před použitím nejdříve propláchnu horkou vodou a pak ještě malinko vodky nebo slivovice, proti bakteriím, víčka vyvařit. Po nalití marmelády obrátit dnem nahoru. Asi po 30 min vrátit zpět. marmeláda vydrží chuťově dobrá tak rok (když tedy vydrží a někdo ji nesní )

Cituji panda08: je jich jedlých i po 10-ti letech

hmmm, pak ztrácí barvu a myslím, že i výraznost chuti, mám na mysli konkrétně tu jahodovou

No, mám ráda veci kompletne vysvetlené a myslím, že sa Vám to podarilo
Ešte dotaz. Kyselina citrónová a šťáva z citróna urobia rovnakú službu?

Cituji panda08: .jsem si jistá, že to sní dříve, než za 10 let...jen poukazuji na to, že to prostě v klidu vydrží několik let poživatelné

Tiež som si istá

arrow
profile_image
Mirri
od 29. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Cituji Rafaelka: Kyselina citrónová a šťáva z citróna urobia rovnakú službu?

Ne to je něco jiného, to by nefungovalo. Nebo myslím ještě kyselina sorbová viz.Kyselina sorbová (E 200) a její soli (sorbát draselný E 202 a sorbát vápenatý E 203), dále jen kyselina sorbová (struktura viz vzorec 1), se řadí mezi běžně používané a rozšířené konzervační látky potravin. Jedná se o poměrně účinný inhibitor řady plísní, kvasinek a některých bakterií a lze jí použít pro konzervaci nápojů, ovoce a zeleniny, vybraných druhů sýrů, některých druhů těst, pečiva a cukrářských výrobků, tuků, omáček, vaječných produktů a dalších potravin (viz vyhláška č. 4/2008 Sb.). V závislosti na druhu potraviny se kyselina sorbová používá v množství 200-2000 mg/kg.
dá se koupit normálně v drogerii

arrow
profile_image
quititek
od 28. 4. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

koupím gelfix podle obrázku na obalu a podle toho, jaké ovoce se chystám namarmeládovat. podle návodu cukr a je to. marmelády sníme maximálně za rok, takže mi stačí je zavíčkované otočit dnem vzhůru. parkrát se mi stalo, že nebyly skleničky, takže mám některé marmelády jen v plastových zavíracích krabičkách a po půl roce stále použitelné

Reaguji na Rafaelka:
Dělala jsem taky marmeládu a použila jsem Gelfix 2:1, marmeláda vydrží i 4 roky

Cituji Mirri: Nebo myslím ještě kyselina sorbová viz.Kyselina sorbová (E 200) a její soli (sorbát draselný E 202 a sorbát vápenatý E 203), dále jen kyselina sorbová (struktura viz vzorec 1), se řadí mezi běžně používané a rozšířené konzervační látky potravin

Naprosto nechápu, proč přidávat tyhle svinstva ještě i do domácího džemu, máti dělá džemy čtyřicet let a nikdy si nepamatuji, že by do nich dávala něco jiného než želírovací cukr, tehdy ani nic jiného nebylo. Nalila horký džem do sklenice, zatáhla víko, okamžitě celou sklenici obrátila vzhůru nohama a tak nechala vychladnout, ono se to sterilizuje. Džemy bez problémů vydrželi i několik let, když se nějaký zapoměl někde v koutě spížky.

Tak mám hotovo. Použila som želírovací cukor, gelfix a do jednej várky kys. citrónovú. Je vynikajúci. Som zvedavá, že či vydrží. Naliala, zavrela,otočila na 30 min. Snáď to stačí. Je to prvá domáca marmeláda, čo mi moc chutí.Od rodiny mi moc nechutili, ale to neboli jahodové.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy otevřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené